Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vision Mercedes-Maybach 6 oficiálně: Luxusní kupé monitoruje posádku

David Bureš
Diskuze (5)
Mercedes-Maybach 6 je 5,7 metru dlouhé luxusní kupé poháněné čtveřicí elektromotorů, jehož design je opravdu nádherný.

Mercedes-Benz v minulých dnech postupně odhaloval nový koncept určený pro letošní přehlídku automobilové krásy v americkém Monterey. Krátce po úniku fotografií vozu automobilka zveřejnila oficiální informace o tomto nádherném kupé.

Kupé se oficiálně jmenuje Vision Mercedes-Maybach 6, což podle některých náznaků mělo odkazovat na délku auta. Tak dlouhý výsledný vůz nakonec není, finální délka 5.700 mm je ale i tak úctyhodná. Takový Rolls-Royce Phantom Coupé totiž vůz překonává o 100 mm. Červeně lakovaný koncept je navíc 2.100 mm široký a zároveň jen 1.328 mm vysoký, což znamená vskutku velkolepé proporce.

Velkou neznámou konceptu bylo pohonné ústrojí auta. Podle očekávání se o pohon stará elektřina. V útrobách pracují hned čtyři synchronní elektromotory o celkovém výkonu 550 kW (750 koní). Ty čerpají svoji energii z baterií umístěných pod podlahou, které nabízí využitelnou kapacitu asi 80 kWh. Výhodou je funkce rychlonabíjení pomocí stejnosměrného proudu, díky níž se každých pět minut nabíjení prodlouží dojezd asi o 100 kilometrů. Celkový dojezd pak dle standardu NEDC činí více než 500 kilometrů.

Díky závratné síle v útrobách je Vision Mercedes-Maybach 6 také pěkně rychlý. Z 0-100 km/h zrychlí za méně než čtyři sekundy. Maximální rychlost je elektronicky omezena na 250 km/h, při vyšším tempu by se už baterie příliš rychle vybíjely.

Co se týče elegantních tvarů, vzdává Vision Mercedes-Maybach 6 hold někdejší éře nádherných aerodynamických kupé. Právě na ně odkazuje svojí opravdu dlouhatánskou kapotou a nízkou siluetou. Retrokoncepci však doplňují moderní detaily. Obří maska chladiče se inspirovala pruhovanými obleky a podle designérů je reinterpretací masek mercedesů. Důležitými prvky designu jsou i 24palcová kola inspirovaná těmi z konceptu IAA nebo k nebi otevírané racčí dveře. Protažená záď s úzkými koncovými světly a rozděleným zadním koncem pak má připomínat jachty.

Velice futuristicky je pojat interiér s konfigurací 2+2. Palubní deska lehce přechází v sedačky, použity jsou zde ty nejvybranější materiály jako jemná kůže na sedačkách nebo dřevěné jilmové obložení. Právě jilmové dřevo by se podle Mercedesu mělo v budoucnu objevit i v sériových vozech. Co se týče přístrojů, tak kombinují tradiční kruhové číselníky s moderním digitálním displejem, z něhož jsou informace promítány na celou šíři čelního skla. Specialitou jsou i senzory zjišťující životní funkce posádky, které na základě poskytnutých dat upraví klimatizaci nebo zapnou masážní funkci sedadel. Další čidla sledují intenzitu světla a také barvu oblečení posádky, na základě čehož upraví ambientní osvětlení.

Odpověď na důležitou otázku, zda se koncept bude vyrábět a zda je náznakem návratu Maybachu s jeho vlastními svébytnými modely, jsme však zatím nedostali. Šéfdesignér koncernu Daimler Gorden Wagener pouze uvedl, že Vision Mercedes-Maybach 6 je okouzlující kupé představující to nejlepší z luxusu. Automobilka pouze připomněla, že luxusní řada Maybach aktuálně čítá čtyři modely na bázi třídy S – Mercedes-Maybach S 500, Mercedes-Maybach S 600, pancéřovaný Mercedes-Maybach S 600 Guard a superluxusní limuzínu Mercedes-Maybach S 600 Pullman.

David Bureš
Diskuze (5)
19. 8. 2016 11:24
pořádný motor
Určitě ve finále tam bude bublat dvanáct (možná jen čtyři :-) ) válců (asi plus ta elektřina). A objeví se i chromové svody a nádherné koncovky (né nějaké zaslepené díry....). A interiér dostane reálnou podobu v retro stylu (takhle to jsou trošku hrušky a jablka...). Krásná jsou i zrcátka - kamery
19. 8. 2016 10:29
Luxusní kupé monitoruje posádku přes anální sondu.
>:D >:-[]
19. 8. 2016 10:07
motor
Tam patrí 12valec a nie štyri vysávače.
Ale dizajn sa podaril.
Avatar - Londonbridge
19. 8. 2016 09:34
Dream car
Pre vacsinu ludi to zostane aj tak len dream car...Povinny rocny servis bude v cene Dacia Sandero a tak aj za 30 rokov to bude este stale aj ako second hand len dream car.... >:D
Avatar - maxi!
19. 8. 2016 09:28
max!
viem, ze tu nedopadlo to auto dobre - ale za mna je to nadherne porno-comics dream car!
:-!