Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Concept IAA: Velká fotogalerie a nová videa

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Na letošním IAA odhalil Mercedes-Benz aerodynamickou studii Concept IAA a nyní ji představuje znovu prostřednictvím řady nových snímků a videí.

Mercedes-Benz Concept IAA, jehož označení je zkratkou pro Intelligent Aerodynamic Automobile, měl světovou premiéru na autosalonu IAA (Internationale Automobil-Ausstellung), pořádaném ve Frankfurtu nad Mohanem od 17. do 27. září letošního roku.

Automobilka považuje Concept IAA za natolik zásadní projekt, že jej prezentuje znovu prostřednictvím rozsáhle sady snímků a dvojice videí, představujících především jeho aerodynamicky propracovanou karoserii se součinitelem odporu vzduchu Cx=0,19.

Vedle samotných linií zaujme Concept IAA i řadou aktivních aerodynamických prvků na přídi a zádi, které jej umí prodloužit až o 390 mm, aby bylo při rychlostech nad 80 km/h dosaženo co nejlepšího proudění vzduchu kolem celého vozu.

Plně funkční koncept, jehož karoserie je dlouhá 5040 mm, resp. 5430 mm v aerodynamickém režimu, je poháněn plug-in hybridním systém s celkovým výkonem 205 kW (279 k). V čistě elektrickém režimu ujede Concept IAA až 66 km a jeho maximální rychlost je elektronicky omezena na 250 km/h.

Concept IAA samozřejmě nemá ambice na sériovou produkci, ale demonstruje neustálé pokroky automobilky Mercedes-Benz v oblasti aerodynamiky osobních vozů a bezpochyby výrazně ovlivní její budoucí sériové modely.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)