Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen CrossBlue: Velké SUV se začne vyrábět v roce 2016 v USA

David Bureš
Diskuze (26)
CrossBlue bude druhým modelem značky Volkswagen vyráběným v továrně Chattanooga. Tím prvním je americká verze Passatu.

Volkswagen oznamuje, že chystané velké SUV bude vyrábět ve své továrně Chattanooga v americkém státě Tennessee. Do vývoje a výroby plánovaného sedmimístného SUV investuje Volkswagen 900 milionů dolarů, tedy asi 18 miliard korun. Dvě třetiny této částky budou investovány do produkce v Tennessee.

Automobilka nevysvětlila, z jakého důvodu nakonec vybrala závod Chattanooga pro výrobu nového modelu. Volkswagen vybíral ze dvou možností, vedle americké továrny mohl nový vůz vznikat také v mexické Pueble. Podle zákulisních informací nabízely oba státy Volkswagenu zajímavé pobídky, aby automobilka vyráběla nový model právě v „jejich“ městě.

Výroba nového Volkswagenu, který bude vycházet z loňského konceptu CrossBlue, bude zahájena na konci roku 2016. Díky zahájení výroby nového modelu vznikne v závodě Chattanooga 2.000 nových pracovních pozic.

Továrna v Tennessee otevřená v roce 2011 se rozšíří o plochu rozlehlou 50.000 m2. Produkce novinky má probíhat i ve stávajících prostorech závodu.

Novinkou v Chattanooga bude také národní výzkumné a vývojové centrum, které se bude starat o severoamerické projekty VW Group. Díky tomuto oddělení chce koncern lépe chápat zdejší zákazníky, na severoamerickém trhu se totiž třeba Volkswagenu zatím moc nedaří. V centru bude zaměstnáno 200 inženýrů.

VW Group se chce stát největším automobilovým výrobcem světa, třeba v USA ale mateřský Volkswagen zatím ztrácí. Zatímco na jiných trzích prodeje automobilky rostou, na americkém trhu prodeje VW za první pololetí letošního roku klesly o 13,4 procenta 179.100 aut. Do roku 2018 tu přitom výrobce chce prodávat na 800.000 aut, tedy asi dvojnásobek toho co dnes.

Volkswagen chce americké zákazníky nalákat na modely speciálně navržené podle jejich požadavků. Prvním z takových aut byla zdejší verze Passatu (tzv. NMS), která se posléze začala prodávat i v Číně. Tím druhým bude právě SUV vycházející z konceptu CrossBlue. Praktický rodinný vůz nahradí v nabídce VW neúspěšné MPV Routan, alias přeznačkovaný Chrysler Town & Country.

David Bureš
Diskuze (26)
Avatar - wakantanka
16. 7. 2014 21:00
Re: lets go
Rozmery môžu byť v konečnom dôsledku iné, len vychádzam z informácií ktoré boli /sú/ k dispozícii v čase pri a tesne po predstavení konceptu. Údajne sa počíta aj so sedemmiestnou variantou, takže až taký "drobec" to nebude. Každopádne nechám sa dúfam "príjemne" prekvapiť. Jo a ešte sa aj podozrivo zhoduje dátum produkcie, to veľké MPV od Škody by malo prísť tuším tiež v roku 2016,
16. 7. 2014 13:46
Re: lets go
Také po CrossBlue neprahnu a ani si nemyslím, že by o takové auto byl v EU velký zájem. Viz diskuze s wakantanka o něco výše.
Avatar - skejpa
16. 7. 2014 13:26
Re: lets go
Já nemám problém s tím, že to v USA chtěj. Já jsem spíš reagoval na to, že se na to u nás někdo těší, na což jsem reagoval, že já se tedy na tyhle obludy rozhodně netěším. Jestli to tady jezdit nemá, tak jedině dobře :-)
16. 7. 2014 13:08
Re: lets go
Uvědomuješ si, že sedmimístné konfigurace jsou zaměřené spíš na USA? Vem si, že Tesla narvala 7 míst i do Modelu S. Nouzová sedadla v kufru nejsou v USA novinka, v minulosti jsi je našel a dodnes najdeš v některých kombících (i evropských značek). Tak velké auto zkrátka musí mít v nabídce třetí řadu.

Nemluvě o tom, že CrossBlue možná v Evropě vůbec nenabídnou (ani v pětimístné konfiguraci) - původně to v plánu nebylo, později o té možnosti uvažovali (pokud už oficiálně rozhodli, tak mi to uniklo).
Avatar - skejpa
16. 7. 2014 12:09
Re: lets go
Ale notak, viděl si někdy v M-B GL 7 lidí ? A teď nemyslím na předváděčce v autosalonu... Kdo má opravdu potřebu vozit 7 lidí, tak si radši pořídí Caravelu nebo něco podobného.