Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen SpaceFox: latinskoamerický příbuzný Roomsteru

Ondřej Láník
Diskuze (51)
Volkswagen do Brazil představil na místním trhu nový model Spacefox, který výrobce označuje za první sportovní minivan v Brazílii. Model vycházející z Foxe se bude na druhé straně zeměkoule ucházet o stejně naladěné zákazníky jako Roomster v Evropě.

Volkswagen do Brazil představil na místním trhu nový model Spacefox, který výrobce označuje za první sportovní minivan v Brazílii. Model vycházející z Foxe, prodávaného i na evropských trzích, se bude na druhé straně zeměkoule ucházet o stejně naladěné zákazníky jako Roomster ve střední Evropě.

Volkswagen Fox hraje v Jižní Americe významnou roli. Modelová řada, která se vyrábí v místních továrnách Volkswagenu, byla na latinskoamerických trzích dosud nabízena v podstatně širší sestavě, než jakou známe v Evropě. Vedle třídveřového Foxe, který je i u nás svými rozměry plnohodnotnou alternativou Polu, nabízí Volkswagen například v Argentině také pětidveřové provedení nebo CrossFox, model s prvky SUV. Nejnovější variantou, která by mohla v budoucnu plnit úlohu lidového rodinného Volkswagenu i v Evropě, je SpaceFox, v Argentině prodávaný pod jménem Suran.

Novinka, která vznikla na základě výsledků výzkumu mezi potenciálními zákazníky, je jednoznačně přiřaditelná k rodině Foxů i nových Volkswagenů. Karosérie současně dodává značnému obestavěnému objemu určitou eleganci. Uvnitř automobilu, s vnějšími rozměry (4166 x 1654 x 1547 mm) jen o málo menšími než v případě Roomsteru (4207 x 1684 x 1607), je k dispozici místo pro pět osob, poměrně vysoký interiér a variabilní zavazadlový prostor o proměnném základním objemu 440 až 525 litrů. Roomsteru zůstává velerozvor náprav 2617 mm, SpaceFox musí vystačit s konvenční hodnotou 2464 mm.

Pohon SpaceFoxe obstarává zážehový čtyřválec 1.6 l schopný spalovat jak benzin (74 kW), tak i alkohol (76 kW).

Nejvyšší rychlost udávaná výrobcem je 170 km/h, zrychlení z 0 na 100 km/h trvá 12,8 sekundy. Na jihoamerické trhy by se tento Volkswagen, vyráběný v Argentině, měl dostat asi na konci dubna.

Podle informací německého magazínu Auto Motor und Sport nezůstane SpaceFox jediným minivanem ve světové nabídce Volkswagenu. Evropa by se totiž měla v nejbližších letech dočkat derivátu Škody Roomster s logem Volkswagen.

Ondřej Láník
Diskuze (51)