Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen vyzval italské dealery k zastavení prodeje některých vozů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (44)
Výzva italského zastoupení Volkswagenu se týká asi 40.000 automobilů s motory EA189. Po celém světě je „postiženo“ asi 11 milionů vozů.

Italská divize německého koncernu Volkswagen vyzvala své dealery, aby zastavili prodej naftových automobilů vybavených softwarem, který umožňuje manipulaci s emisními testy. Informoval o tom italský list Corriere della Sera. Dodal, že výzva se týká zhruba 40.000 vozů. V Belgii podle agentury DPA kvůli skandálu kolem emisních testů stáhl dovozce vozů Volkswagen z trhu 3200 naftových automobilů.

„V rámci preventivních opatření žádáme, abyste okamžitě pozastavili prodej, registrace a dodávky vozů s motory EA 189 s emisní normou Euro 5," uvedl podle listu Corriere della Sera šéf italské divize Volkswagenu Massimo Nordio v dopisu prodejcům.

Server 20 Minuten o víkendu uvedl, že Švýcarsko kvůli skandálu kolem emisních testů dočasně zakázalo prodej některých typů vozů koncernu Volkswagen. Opatření se údajně týká 180.000 exemplářů s motory 1.2 TDI, 1.6 TDI a 2.0 TDI.

Volkswagen tento týden přiznal, že software umožňující manipulace s emisními testy instaloval do zhruba 11 milionů aut v celém světě. Mluvčí koncernu podle agentury Reuters uvedl, že německé ústředí prodejcům nedalo žádné instrukce týkající se zastavení prodeje vozů vybavených tímto softwarem. Upozornil však, že divize v jednotlivých zemích mají právo takovýto krok učinit samostatně.

Podle německého tisku byl Volkswagen před lety varován před používáním softwaru, který umožňuje manipulace s emisními testy u naftových vozů. Již v roce 2007 automobilka podle listu Bild am Sonntag obdržela dopis, ve kterém dodavatelská firma Bosch varuje před možným nezákonným využíváním tohoto softwaru. Bosch prý v dopisu píše, že software, který Volkswagenu dodala, není určen pro běžný provoz automobilů. O čtyři roky později měl dokonce o nezákonných praktikách automobilku varovat jeden z techniků (napsal Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung).

Patrně největší dopad bude mít situace na automobilku Audi. Softwarem, který umožňoval falšovat údaje o emisích při testech, totiž bylo vybaveno více než dva miliony vozů řad A1, A3, A4, A5, A6, TT, Q3 a Q5. Agentura Reuters s odvoláním na zdroje dodala, že správní rada automobilky kvůli skandálu s falšováním testů dočasně zbavila funkce mimo jiné také šéfy výzkumu a vývoje značek VW, Audi a Porsche.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (44)
29. 9. 2015 18:14
Re: Zajímá mě ....
Jestli si myslíš že emisní normy vymýšlí úředníci, tak jsi úplně mimo.
Normy se stanovují řadu měsíců až let, úředník to jen dává administrativně dohromady, ale v komisi sedí i zástupci průmyslu, technických univerzit atd.
29. 9. 2015 16:17
Re: Zajímá mě ....
Limity jdou splnit, ale bud se zvysi spotreba nafty nebo omezi prubeh nebo pribude SCR.
Avatar - Barrichello
29. 9. 2015 10:22
Re: Koncern VW
Když se jiné "hysterky" předváděly kopáním do všecho mimo D3, tak se nediv.

Většina jim to ráda vrátí >:D
29. 9. 2015 09:06
Re: Koncern VW
Kde tu vidíš jakou obhajobu? Jen jde o to, že se tu předvádí poslední hysterka, která umí psát...

Máš pravdu, tebe z průměrnosti podezírat nejde. Vše máš nadprůměrný, jen pozitivní podstatný jména by se nalezla hůř :-)
Avatar - Barrichello
29. 9. 2015 08:59
Re: Koncern VW
To ano, člověk vidí ty, kdo mají potřebu obhajovat podvodníky, hochštaplery a šašky, kteří musí podvádět a masírovat veřejnost, aby ty svoje průměrné vehikly prodali stádu ovcí >:D