Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen zvažuje svůj konec ve WRC

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (11)
Volkswagen sice šampionátu WRC dominuje, ale s ohledem na aféru dieselgate a snižování nákladů má jeho vedení již brzy rozhodnout a tom zda v něm bude nebo nebude pokračovat.

Stačilo jen několik dnů od oznámení automobilky Audi o jejím odstoupení z vytrvalostního šampionátu FIA WEC a již se objevují neoficiální informace o možné odstoupení značky Volkswagen ze série WRC.

Podle britského magazínu Autocar má ještě v první polovině letošního listopadu správní rada německé automobilky rozhodnout o dalším osudu závodního oddělení a jeho účinkování v rallye.

Hlavním důvodem pro odchod značky Volkswagen ze série WRC má být vysoká finanční zátěž automobilky vývojem a samozřejmě i samotným provozem závodních speciálů, resp. celého týmu, zajišťujícího účast v závodech.

Podle informací, které zveřejnil Autocar, má v případě schválení ukončení činnosti značky Volkswagen v sérii WRC dojít k jejímu odchodu již s koncem letošní sezóny, což znamená, že letos podle nových pravidel vyvíjený speciál zamíří do firemního muzea nebo v lepším případě do rukou soukromých týmů.

Podle magazínu Autosport má ovšem v případě rozhodnutí o ukončení účasti ve WRC dojít k odchodu továrního týmu německé značky až po ukončení sezóny 2017.

Na konečný verdikt přímo od vedení automobilky Volkswagen si máme v každém případě počkat minimálně do 17. listopadu. Očekává se totiž, že bude zveřejněn před startem posledního letošního podniku série WRC pořádaného v Austrálii.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (11)
Avatar - Emel
1. 11. 2016 15:29
Re: Budoucnost koncernu
Primární důvod jsou podle mě peníze, které je potřeba šetřit.
Sekundární důvod je to, co si za ty peníze koupí. Jsou různé scénáře:

1) Suverénně vyhrají další sezónu, Ogier jezdce a VW konstruktéry. Většina lidí pokrčí rameny a řekne si... nojo, zase Volkswagen, má nejlepší jezdce, ostatní ještě nevychytali mouchy, prostě nic extra se nestalo.
2) Po dramatickém souboji vyhrají - fanoušci WRC jako takového budou spokojení, ale opět se budou ozývat hlasy, že VW horko těžko vyhrál proti nováčkům a s výhodou lepších pilotů atd.
3) Dostanou nabucháno od někoho jiného, v nejhorším případě třeba od Hyundai. Hyundai bude na koni a VW za své peníze utrží ostudu.

Prostě po čtyřech vyhraných sezónách v řadě se už nedá o moc víc dosáhnout, ale dá se hodně ztratit... možná uvažují i takhle. A možná prostě jen potřebují vykázat úspory.
1. 11. 2016 15:05
Re: Budoucnost koncernu
Je ale dost divné odejít zrovna v době, kdy se do WRC vrací konkurence. Teď by to snad pro VW mohlo být zajímavější, než v sezónách, kdy tam byli skoro sami.
Avatar - Emel
1. 11. 2016 14:17
Re: Budoucnost koncernu
Pár věcí přece. Například. tzv. rightsizing... A7 dostává podladěný 3.0TDI místo 2.0TDI 140kW, se stejným výkonem se představuje i 2.0TSI. To jsou věci s konkrétní hodnotou pro zákazníka. Motorsport je krásný a WRC je jednou z nejhezčích disciplín, ale zkrátka vyhrát po čtyřech sezónách i pátou už zřejmě není z pohledu vedení značky tak sexy... just another season.

Jinak ale rozumím co chceš říct... asi se v dohledné době toho RWD kupátka od VW ani Škody nedočkáme, u Porsche nebo Audi se ale něco najde.
1. 11. 2016 13:34
Re: Budoucnost koncernu
"zcela nezajimavý, nijaký a emocí prostý koncern"
jiste nemyslis dizajn ale jejich emisni a spolehlivostni problemy
Avatar - Blue Sun
1. 11. 2016 13:14
Re: Budoucnost koncernu
V současné době je lepší, aby emoce byly nijaké, než negativní.