Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Buses a vánoční elektrobus pro linku 55 (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Ve švédském Göteborgu se mohou cestující svézt ve vánočním elektrobusu značky Volvo Buses.

Autobusová linka 55 v Göteborgu, která nedávno získala ocenění za aktivitu v oblasti obnovitelné energie a udržitelného způsobu života od asociace Eurosolar e.V., k sobě opět přitahuje pozornost.

Tentokrát se ovšem nejedná o techniku a design vozidel nebo další přínos životnímu prostředí, ale jde o vánoční výzdobu. Elektrobusy značky Volvo Buses provozované na této lince se totiž dočkaly osvětlení své karoserie LED vánočními řetězy a k uším cestujících míří klasická vánoční hudba. Elektrobusy s vánoční výzdobou mají být na celé lince 55 provozovány až do Vánoc.

Linka 55 představuje od 15. června letošního roku ve švédském Göteborgu první trasu městských autobusů, kterou obsluhuje výhradně trojice elektrobusů v kombinaci se sedmi vozidly vybavenými hybridním pohonným systémem, využívajících ke svému pohybu pouze elektřiny na zhruba 70 % celé linky. Dodavatelem všech těchto autobusů je společnost Volvo Buses.

Trasa linky 55 vede z Chalmers Johanneberg přes centrum města do Chalmers Lindholmen, kde je krytý terminál. K dobíjení baterií elektrobusů jsou mimo depo využívány dobíjecí stanice umístěné na konečných této linky.

Linka 55 je součástí projektu ElectriCity zaměřeného na vývoj nových systémů autobusových zastávek i samotných vozidel a koncepce městské hromadné dopravy. V současnosti se celého projektu účastní čtrnáct partnerů, od společnosti Volvo Group přes dopravní podnik a samotné město Göteborg až po vysoké školy.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
9. 12. 2015 10:51
Ve Švédsku...

...se ještě slaví Vánoce?