Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo poodhalilo budoucí plány: S60 dorazí v létě. A co V60 Cross Country?

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
Hlavním tématem posledních dní je odhalení nového Volva V60, švédská značka však intenzivně pracuje na dalších novinkách.

Kombík Volvo V60 se světu ukázal nejprve prostřednictvím uniklých snímků, následně byl představen oficiálně i s technickými podrobnostmi a my se na něj můžeme těšit již za pár dní na ženevském autosalonu.

Chystají se ale i další novinky. Senior viceprezident Volva Lex Kerssemakers prozradil, že na sedan S60 si musíme ještě pár měsíců počkat. Světu se totiž ukáže až v létě tohoto roku v Jižní Karolíně.

Může se to jevit jako zvláštní místo pro odhalení vozu švédské automobilky poháněné čínskými investory, ale má to svou logiku. Právě v této zámořské destinaci se totiž nachází továrna automobilky, která bude nový sedan produkovat.

Kromě této novinky prozradil Kerssemakers i přípravu V60 Cross Country. Detaily ani datum premiéry neuvedl, ale dá se předpokládat, že půjde o menšího následovníka V90, tedy vůz s várkou ochranných plastů a vyšší světlou výškou.

Základem sedanu, kombi V60 i jeho sourozence na nezpevněné cesty je platforma SPA, z čehož lze vydedukovat i paletu pohonných jednotek. V nabídce s velkou pravděpodobností nebude chybět dvoulitrový turbodiesel s výkonem 110 kW a 320 N.m točivého momentu. Silnější variantou je pak ta se 140 kilowatty a 400 newtonmetry.

Základ zážehové nabídky tvoří jednotka T5, vyšší provedení pak představuje T6 s výkonem 228 kW a točivým momentem 400 N.m.

Připraveny jsou hned dvě varianty s kabelem do zásuvky. Jedna produkuje celkový výkon 251 kW a disponuje 590 N.m točivého momentu, což avizuje zrychlení kombíku z klidu na stovku za 4,8 sekundy a až 45 kilometrů čistě na elektřinu. Druhé provedení je takřka totožné, silnější spalovací motor však vyšroubuje výkon soustavy na 288 kilowattů a 640 newtonmetrů.

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
23. 2. 2018 20:14
TLDR
TLDR:
V60 uz jste videli, S60 ukazou za par mesicu. V60 cross country taky jednou bude.
Motory to budou asi dva diesely, dva benziny a dva plugin hybridy.
Nejslabsi bude asi klasika 110 kW diesel, nejsilnejsi bude asi plugin hybrid 288 kW / 640 Nm.
Avatar - Tomogo
23. 2. 2018 16:49
Dotykové obrazovky.
Auto s dotykovou obrazovkou je pro mě něco co v autě nechci. Záleží samozřejmě, co se s tím bude ovládat, ale i to pitomé dotykové rádio, co mám v autě mě štve. Štěstí, že se toho dá většina ovládat z volantu.