Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrické Volvo XC40 prý ujede 500 km na jedno nabití. Nejprve ale dorazí hatchback

Stanislav Kolman
Diskuze (1)
Také švédská společnost Volvo se v příštích letech vrhne na produkci elektrických vozů ve velkém. Už nyní víme, které dorazí jako první.

Budoucnost automobilového průmyslu je podle drtivé většiny automobilek spjata s elektrickým pohonem. Na to musí jednotliví výrobci pružně reagovat a nejinak je tomu v případě švédské společnosti Volvo. Nic na tom nemění ani samostatná značka Polestar, která se pod křídly automobilky stane výrobcem výkonných elektromobilů.

Již z dřívějška víme, že první čistě elektrický vůz dorazí v roce 2019. Půjde o hatchback značně inspirovaný konceptem 40.2, který se světu ukázal před dvěma lety. Společnost přislíbila dokonce několik variant s různými akumulátory a tím i rozdílnými dojezdy. Nejde o nic výjimečného, Volvo chce v budoucnu nabízet minimálně dvě kapacity baterií u každého auta.

Nyní se však dozvídáme podrobnosti o dalším elektrickém voze, kterým se stane kompaktní SUV XC40. Jeho platforma CMA (Compact Modular Architecture) je dostatečně univerzální na to, aby kromě konvenčních jednotek umožnila i zabudování plug-in hybridních a elektrických pohonů.

Předpokládá se, že tato elektrická novinka Volva urazí na jedno nabití až 500 kilometrů. Bavíme-li se o měření metodikou NEDC, mohli bychom se v reálných podmínkách dočkat dojezdu okolo 300 km. Zatím není jasné, jestli půjde o dojezd základní verze, nebo té s vyspělejšími akumulátory. Na podrobnosti si budeme muset ještě nějaký čas počkat.

Stanislav Kolman
Diskuze (1)
21. 2. 2018 15:04
Víme že nic nevíme
To je pane zprávička. Na tohle museli pisálci studovat jistě alespoň 2 dny v nějaký plzeňský školičce...