Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo S60 Polestar Engineered: Známe podrobnosti o ještě výkonnějším plug-in hybridu

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
Nejostřejší provedení modelu S60 připravili experti Polestar Engineered. Dostalo nejen více výkonu a točivého momentu, ale i vylepšený software a jiné díly.

Švédská automobilka oficiálně potvrdila přípravu nejsilnějšího provedení modelu S60, jenž ponese označení Polestar Engineered odkazující na dvorního úpravce. Změny jsou posazeny nad úrovní R Design a týkají se jen šedesátkové řady. K upravenému sedanu se v roce příštím připojí také crossover XC60 a kombík V60.

Za vrchol nabídky byl doposud považován plug-in hybrid s motorem T8 Twin Engine, tedy dvoulitrovým čtyřválcem kooperujícím s elektromotorem, jenž poskytuje výkon 400 koňských sil a 640 N.m točivého momentu. Srdcem auta zůstane stejná pohonná jednotka, avšak polepší si o 15 koní a 30 newtonmetrů. Kromě toho připravili experti z Polestaru i vylepšený software, jenž umožní plynulejší řazení a vyšší účinnost motoru.

Tím ale výčet změn nekončí. Sedan po úpravě přijede na obutí z lehkých slitin s novým designem, pod kterým se ukrývají brzdové třmeny ve zlaté barvě. Třmeny Brembo jsou odlité v jednom kuse a švédská značka říká, že nyní vydrží mnohem více. Totéž platí o brzdových destičkách, které jsou nyní uzpůsobeny vyšším teplotám, nová konstrukce kotoučů má zase za úkol snížit zatížení soustavy.

Kromě jiného se Polestar pustil i do podvozku. Víceprvkovou nápravu s tlumiči Öhlins nalezneme vpředu i vzadu, vzpěry a další komponenty zase poskytne plug-in hybridní kupé Polestar 1, první sériový automobil oddělené značky Polestar soustředící se na výkonné elektrické vozy.

„Elektrické vozy jsou naší budoucností. Dnes začíná nová éra elektrifikovaných modelů Volva, které jsou vylepšeny inženýry ze společnosti Polestar. Tato strategie je pevně zakotvena v naší společné víře v elektrickou budoucnost pro automobilový průmysl,“ pochvaloval si zrod nového auta Håkan Samuelsson, generální ředitel automobilky.

Byť už internetem kolují uniklé fotografie, oficiálně se Volvo S60 ukáže světu 20. června. Produkce odstartuje v americkém Charlestonu v Jižní Karolíně. Model S60 se tak stane prvním automobilem značky Volvo, jenž se bude produkovat na území Spojených států.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)