Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Trucks: Nový systém I-See (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Výrobci nákladních vozidel se snaží nalézat nová řešení, která by snížila spotřebu paliva. Jedním ze způsobů je využití kinetické energie vozidla k jeho pohonu.

Společnost Volvo Trucks vyvinula systém I-See, který zabezpečuje automatickou změnu převodů s ohledem na zvlnění terénu, což vede ke snižování spotřeby paliva.

Tento systém využívá vlastní kinetickou energii vozidla k tomu, aby ho „tlačila" do kopců nebo při jízdě ze svahu pomáhala při brzdění.

K systému I-See je připojen snímač náklonu na převodovce, který dodává informace o topografii cesty. Skutečnost, že systém není závislý na mapách, jej činí spolehlivějším, protože vždy má ty nejaktuálnější informace.

Systém I See si může pamatovat až 4.000 terénních nerovností, což odpovídá ujeté vzdálenosti přibližně 5.000 kilometrů.

Tímto způsobem lze spotřebu paliva snížit až o 5 %. Údaj vychází z výsledků simulací na běžných vozovkách. Systém I-See vyžaduje používání tempomatu. Volvo Trucks uvádí, že má zjištěno, že řidiči tempomat využívají v průměru polovinu doby jízdy.

Pro běžný provoz nákladního vozidla, které najede 140.000 kilometrů ročně s využitím systému I-See, to znamená úsporu asi 1.000 litrů paliva za rok. To je pro dopravní společnost z hlediska její profitability významný rozdíl.

Pro maximální využití kinetické energie provádí systém I-See šest různých činností. Nejdůležitějšími z nich jsou akcelerace do kopců, zajištění jízdy na nejvyšším převodovém stupni co nejdéle, jízda v režimu volnoběhu při jízdě ze svahu. Při tom všem využívá hmotnosti vozidla jako pohonné síly.

Systém I-See pracuje nejlépe ve zvlněném terénu. Při mírně dlouhých a strmých svazích zabezpečuje, že lze jet na dlouhých úsecích pouze na volnoběhu bez využití akcelerace motoru.

Specialitou systému I-See je schopnost využívat volnoběh v nejvyšší možné míře. To klade velké nároky na přesnost odhadu terénu. Změna terénu o pouhých několik procent může být rozhodujícím faktorem.

Dalšími faktory, jejichž vliv je rovněž sledován, jsou odpor vzduchu a hmotnost nákladního vozidla. Souhrnně řečeno, systém musí hlídat a vyhodnocovat velké množství informací.

Systém I See také například snižuje opotřebení brzd a pneumatik. Na trhu bude systém I-See dostupný v roce 2013.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)