Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW a Ford mohou sdílet platformy. Německá značka může nabídnout MEB pro elektromobily

Diskuze (0)
Automobilky Volkswagen a Ford Motor jednají o společném vývoji samořízených a elektrických vozů.

V rámci rozsáhlé strategické aliance by oba koncerny, německý i americký, ušetřily miliardy dolarů. Ve svém internetovém vydání o tom informuje list Handelsblatt s odkazem na zdroje z koncernu VW a agentura Reuters.

O pokroku ve vyjednávání by německý a americký výrobce měly podle zdroje agentury Reuters, který si nepřál být jmenován, informovat před koncem roku. O zamýšleném vytvoření strategické aliance firmy informovaly již v červnu tohoto roku. Již tehdy uvedly, že se nepočítá s vlastnickým propojením podniků. Konkrétně se hovořilo o společném vývoji užitkových automobilů.

Dohoda by přitom mohla zahrnovat již vyvinutou techniku. Volkswagen se podle finančního ředitele Franka Wittera nebrání nabídnout Fordu platformu MEB, vyvinutou speciálně pro elektřinou poháněná auta. Witter říká, že dohoda je možná, zatím však ne dohodnutá. Německému koncernu by to umožnilo rozložit náklady na vývoj architektury, s nímž se zatím počítá pro 27 modelů čtyř značek (Audi, Seat, Škoda, Volkswagen).

Investice do nových technologií jsou velmi drahé, jen samotný Volkswagen do nich již podle listu investoval na 34 miliard eur (zhruba 882 miliard Kč). Řada firem proto kvůli úsporám uzavírá globální partnerství.

Japonská automobilka Honda tento měsíc oznámila spolupráci na vývoji samořízených vozů s americkou General Motors. Do divize pro výrobu samořízených vozů svého amerického konkurenta investuje 2,75 miliardy dolarů (61,3 miliardy Kč).

Diskuze (0)