Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW Beetle R Concept: Super-brouk jen na oko (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)

Pouze jako designová studie se ve Frankfurtu nad Mohanem představil Volkswagen Beetle R.

Volkswagen R GmbH má ve své nabídce v současnosti modely Golf R (199 kW/270 k) a Scirocco R (195 kW/265 k). Na IAA tato divize zaměřená na ostré modely značky Volkswagen představila designovou studii Beetle R Concept.

Vzhledem k příbuzenským vazbám mezi modely Golf, Scirocco a Beetle by se mohl i tento koncept dostat do sériové produkce. Ve Frankfurtu se ovšem představuje pouze design.

Nejostřejší Beetle se má od svých sourozenců odlišit na první pohled prostřednictvím nových nárazníků rozšířených o 30 mm. Podobně jako sériové modely R má i tento koncept vpředu trojici rozměrných vstupů vzduchu, zatímco po stranách zadního nárazníku jsou výdechy a pod ním je umístěn difuzor.

K dalším úpravám exteriéru patří spoiler pod zadním oknem, který je větší než u sériových verzí nové generace Beetlu a svým černým okrajem vzdáleně připomíná první generace Porsche 911 Turbo. Designem litých kol Talladega se Beetle R Concept přibližuje modelům Golf R a Scirocco R, ale ty standardně stojí na 18palcových kolech, zatímco koncept má 20palcová kola.

Kromě exteriéru se může Beetle R Concept pochlubit i svým interiérem. Zde hrají hlavní roli skořepinová sedadla čalouněná černou kůží Nappa v kombinaci s šedou kůží Nubuk a černě lakovanou zadní částí opěradel. K dalším úpravám patří sportovní tříramenný volant se zploštělou spodní částí, sportovní pedály a černě lakované prvky na palubní desce a výplních dveří.

K technice ukryté pod kapotou se Volkswagen nevyjadřuje. Neoficiální informace uvádí, že Beetle R má sdílet techniku s Golfem R. Ten jen poháněn čtyřválcem 2,0 TFSI o výkonu 199 kW (270 k) a točivém momentu 350 Nm.

Pokud se Beetle R dostane do sériové výroby nebude rozhodně prvním ostrým broukem z líhně Volkswagenu. V letech 2001 až 2003 byla vyrobena série 250 New Beetlů RSi. Ty poháněl šestiválec VR6 o objemu 3,2 litru s výkonem 165 kW (224 k), který prostřednictvím šestistupňové převodovky a mezinápravové spojky Haldex roztáčel všechna čtyři kola.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - kosmonaut
14. 9. 2011 09:01
Mrtvola
Nový Brouk se mi líbí čím dál více (až na ty přední LEDky), ale ptákoviny typu kola od trakaře, zadní křídlo, reklamní vstupy a falešné výdechy, to se na něj skutečně nehodí. R-concept je tím zabitý :no:
Avatar - Ji/Ri
14. 9. 2011 08:50
Bjedok od kolotočů
Pořád je to takový nagelovaný bjedok od kolotočů.... zvenku na fotkách ok, kamarád mi volal, že ve skutečnosti je to takový hrb....tak uvidíme na vlastní bulvu.