Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW Golf Sportsvan: Modernizované MPV nabídne patnáctistovku TSI a nové asistenty

Aleš Dragoun
Diskuze (11)
Po základních variantách sedmé generace Golfu přichází na řadu modernizace MPV Sportsvan. Může se těšit na nové motory, elektronické pomocníky i infotainment.

Sportstvan si své označení zaslouží, oproti neslanému nemastnému předchůdci s přídomkem Plus vypadá opravdu sportovně. Vyrábí se od února 2014 a i u nás je poměrně populární. „Golfík“, ve kterém posádka sedí výše a má k dispozici dostatek prostoru, se skutečně chytil. Kompaktní van si zašel do kosmetického salónu, aby mu trochu přepudrovali vrásky.

Vzhled se přiostřil, stylingové úpravy zahrnují nové nárazníky, modifikovaná přední světla, buď halogenová s diodami pro denní svícení, nebo full-LED, xenonové výbojky tak konečně odcházejí do historie. Také koncové reflektory jsou z moderních LED, nyní standardně ve všech specifikacích.

Pod kapotou se objeví trojice zážehových motorů TSI a dvojice úsporných vznětových TDI. Volkswagen se zmiňuje u výkonnějších TSI o deaktivaci poloviny válců, takže se bude jistě jednat o nový motor 1.5 Evo.

Sporstvan nabídne Traffic Jam Assist, tedy pomocníka jízdy v dopravních zácpách, který nejen samočinně brzdí, ale umí i natočit volant a funguje do 60 km/h, tedy hlavně ve městech. Přibylo také monitorování chodců, Trailer Assist nejen hlídá neklidný přívěs, ale pomáhá s přípojným vozidlem i při couvání.

Infotainment dostal v dražší verzi Discover Pro 9,2palcovou obrazovku pod skleněným krytem a ovládání gesty. Klasická tlačítka jsou minulostí, ovládá se jen dotykem, u levého okraje displeje má řidič, případně i spolujezdec k dispozici pětici virtuálních „čudlíků“. K mání je také jednodušší Discover Media. Aplikace Media Control umí nastavovat některé funkce i z tabletu, popřípadě mobilu na dálku, osoba může sedět kdekoli uvnitř a připojí se přes wifi hotspot. Balíček Security & Service pak obsahuje automatické oznámení nehody a přivolání asistence,

Kabinu obohacuje ozdobný pás, hodnotnější textilní materiály a případná kůže na sedadlech. V prvcích výbavy se taktéž objeví pětice nových druhů litých kol o průměru mezi 16 a 18 palci, Laky karoserie rozšířila nová červená Cranberry Red.

Modernizovaný Sportsvan se představí na autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem, který se letos koná od 12. do 24. září. Místo světové premiéry je logické, pro Volkswagen je německá výstava domácí. Tam také začne na podzim prodej, další země včetně České republiky se jistě dočkají záhy.

Aleš Dragoun
Diskuze (11)
Avatar - lamal
24. 8. 2017 16:25
Re: Minimální facelift...
to ale adorant a pozer koncernu nepochopi
Avatar - Verny_2013
22. 8. 2017 06:53
Re: Minimální facelift...
Tak třeba zrovná já jsem trval na dotykovém telefonu, když se mi starý firemní podělal. Dalo jim to sice práci ale našli. A co se týká ovládání rádia či infotainmentu, tak jasně nejergonomičtější je otočné tlačítko, nebo joistick. Je to při jízdě nejbezpečnější a nejrychlejší.
22. 8. 2017 06:13
Re: Minimální facelift...
Jo jasne :-) Aj na dotykove telefony si viem predstavit ako ste nadavali a dnes by ste si telefon s HW tlacidlami nekupili. Rovnako ako by ste si ani jeden z vas nekupili hladky dizel ak by aj bol dostupny a o par rokov si uz nebudete vediet predstavit ani atmosfericky benzin - v tom case vsak budete nadavat na nove elektroauta/alternativne riesenia, bez ktorych si o dalsie roky znovu nebudete vediet predstavit zivot a takto stale dookola rovnaka pesnicka.
Doba sa jednoducho vyvija rychlejsie nez ste ochotni akceptovat a prisposobit sa, ale s tymi vyjadreniami by ste sa uz mohli sami na sebe poucit, ze su to z vasej strany len kecy do vetra.

Velke dotykove disp, budu prave naopak pribudat - su lacnejsie na vyrobu nez navrhnut a vyrobit HW pristrojovku a ponukaju ovela sirsie moznosti ako dizajnu aj samotnej grafiky a aj schopnosti infotaimentu.
Avatar - 3_diamanty
21. 8. 2017 22:43
Re: tuzing, tuzing a tuzing
to je este nic.... co som videl uz parkrat novy civic tak tie jeho masivne cierne diery v narazniku vpredu aj vzadu tak to je snad gyc roka... cista kolotocarovina.. alebo ako to nazvat... nic v zlom ale stalo sa presne to co som cakal.. ze za UFO civicmi nam este bude smutno... ach jo..
Avatar - 3_diamanty
21. 8. 2017 22:38
Re: Minimální facelift...
suhlas ten tablet je des a verim ze tato moda megatabletov v autach uz coskoro skonci ( nastastie ho mat nemusis... takze ok ) ... ale inak vizualny facelift aj nova 1,5ka tsi su krokom dopredu :yes: