Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW Grand California: Plnohodnotný bydlík pro čtyři se představuje v sériové podobě

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
Koncept California XXL ukázal předobraz obytného modelu, jenž se nyní ukazuje ve finálním provedení. Změnil jméno, design, ale jedno zůstalo: jde o čistokrevný obytňák!

Na loňském veletrhu Caravan Salon v Düsseldorfu se světu představila studie California XXL z dílny VW Užitkové vozy. A na stejné místo přiveze v roce letošním německá automobilka i sériové provedení obytného vozu, které se nám nyní představuje na první várce oficiálních snímků společně s některými podrobnostmi.

Auta s možností přespání nejsou v podání VW ničím novým. Tento týden jsme vás seznámili s modelem Caddy Beach a zároveň pro vás připravujeme test Californie Beach, ve které mohou přenocovat až čtyři cestující. Stále však v nabídce chyběl plnohodnotný obytný vůz, se kterým vám v kempu nebude nic chybět. A právě tuto mezeru vyplní model Grand California.

Obyťnák pro čtyři cestující je vybaven kuchyní i koupelnou, jež má 84 na 80 centimetrů. Vedle záchodu či umyvadla nechybí ani sprcha. Kuchyň zase poskytne dvojici vařičů a dřez, v horkých dnech jistě potěší i sedmdesátilitrová lednička společně s další početnou várkou úložných prostor. Na dvojitou lavici vzadu lze připevnit dětské autosedačky, součástí je i stůl a pochopitelně otočná přední sedadla, která známe již z klasické Californie.

Už v základu bude Grand California pestře vybavené auto, ale kdyby to někomu nestačilo, může sáhnout do příplatkových položek a objednat si kupříkladu solární panel, satelitní anténu či WiFi. Volkswagen dále uvádí, že v nabídce nebudou chybět dvoubarevná retro provedení a byť zatím neprozradil více informací o technice, těšit se prý můžeme na pohon všech kol.

Tajemstvím zatím zůstávají i podrobnosti o rozměrech. Víme tak jen to, že sériové auto nebude extravagantní jako koncept XXL a bude posazeno na základech Crafteru. Připomeňme, že loňská vize pracovala s délkou 6238 mm, výškou 2900 mm (2200 mm vnitřní výšky) a šířkou 2030 mm bez zpětných zrcátek. Rozvor činil 3640 mm. Na finální čísla si ale musíme ještě pár dní počkat.

Pokud byste tohle auto chtěli prozkoumat osobně, vydejte se na zmiňovaný Caravan Salon do Düsseldorfu, jehož start je naplánovaný na 24. srpna a potrvá až do 2. září. První kusy se pak zákazníkům začnou dodávat počátkem příštího roku.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)