Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW porušil zákony na ochranu spotřebitele. Znamená to něco?

redakce AUTO.CZ
Diskuze (19)
Automobilka Volkswagen manipulacemi s emisemi u naftových aut porušila ve většině zemí Evropské unie evropské zákony na ochranu spotřebitele, řekla německému listu Die Welt eurokomisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví Věra Jourová.

Její úřad nyní vyhodnocuje informace ze všech 28 unijních států.

"Jedno se ukazuje už teď: Volkswagen ve většině členských zemí jasně porušil evropské zákony na ochranu spotřebitele. Považuji proto za nutné, abychom na evropské úrovni koordinovaně zakročili," řekla deníku česká eurokomisařka.

Podle informací Die Welt z Evropské komise firma zákony na ochranu spotřebitele porušila ve 20 zemích EU. Mluvčí komise toto číslo zatím nepotvrdila. Poznamenala ale, že o případných nárocích na odškodnění musí rozhodnout soudy jednotlivých států.

Automobilové emise se loni dostaly do centra pozornosti, když německý koncern Volkswagen v září přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku. Při jízdě přitom auta produkují výrazně více emisí než při kontrolních testech.

Evropská komise Volkswagen v létě vyzvala, aby zvážil přiměřené odškodnění pro své zákazníky. Podle mluvčí komise ale nebyla odpověď firmy povzbudivá, a je proto na spotřebitelích, jak budou reagovat. Mluvčí také potvrdila, že komisařka Jourová se tento týden sejde se zástupci organizací na ochranu spotřebitelů. Deník uvedl, že by se mělo diskutovat o tom, jak by Evropská komise organizacím mohla pomoci při prosazování zájmů spotřebitelů, včetně možného odškodnění.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (19)
5. 9. 2016 23:46
Re: To je novinka
Zbrojařské koncerny ve Francii nebo Německu nepatří vůbec mezi nejsilnější firmy Evropy. Pořadí je zhruba následující:
1 Royal Dutch Shell
2 BP
3 Total
4 Volkswagen
5 Glencore Xstrata
6 Gazprom
7 E.ON
8 Eni
9 ING
10 Daimler
11 AXA
12 Allianz
Největší zbrojařské koncerny (EADS, BAE) jsou daleko vzadu nad 40 místem největších evropských firem.
5. 9. 2016 23:25
Re: kdyby se radsi soudruzka ojrourednice
CO2 není neškodný. Člověku přímo neškodí, pokud není velký obsah ve vzduchu, ale působí globální oteplování. Ledovce v Alpách nebo v Grónsku jsou důkazem.
5. 9. 2016 19:45
Re: kdyby se radsi soudruzka ojrourednice
CO2 uvadim proto, ze to je pro EU zaklinadlo...
samozrejme souhlasim se vsim co pises
5. 9. 2016 17:28
Re: kdyby se radsi soudruzka ojrourednice
proc podle CO2, to je vpodstate neskodnej plyn ktereho vyprodukujeme jako Evropane mnohem vic nez cela Evropska doprava dohromady, CO2 je jen dobrej business pro par jedincu, pro nas obcany je to fuk a ikdyby osobaky vypousteli 10 nasobek CO2 tak se mnoho nezmeni, dulezite jsou uplne jine slozku emisi ktere litaj z vejfuku
5. 9. 2016 17:25
Re: To je novinka
zbrojarske koncerny ve Francii a Nemecku jsou daleko ekonomicky silnejsi subekty nez celej koncern VW, a vidis ze by si nejak duply proti tomu kdys se projednaval "zakaz zbrani"?