Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW si prý hodlá zajistit překlenovací úvěr až 20 miliard eur

redakce AUTO.CZ
Diskuze (34)
Německá automobilka Volkswagen si hodlá u bank zajistit překlenovací úvěr v objemu až 20 miliard eur (zhruba 540 miliard Kč). Firma tak chce demonstrovat, že má k dispozici dostatek likvidity k překonání skandálu kolem falšování emisních testů.

Podle jednoho ze zdrojů automobilka v současnosti tyto peníze nepotřebuje a chce si pouze vytvořit finanční rezervu. "Dává to perfektní smysl," uvedl analytik Sascha Gommel ze společnosti Commerzbank. "Aby ochránili svůj rating, musejí ukázat, že nikdy nebudou mít problémy s likviditou," dodal. Ke zhoršení úvěrového ratingu Volkswagenu již v důsledku skandálu přikročily všechny tři hlavní ratingové agentury Standard & Poor's, Moody's a Fitch.

Volkswagen se podle zdrojů v pondělí setká ve svém ústředí ve Wolfsburgu se zástupci zhruba desítky bank, aby s nimi překlenovací financování projednal.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) v září obvinila Volkswagen, že u vozů s naftovými motory používal software umožňující při testování skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Volkswagen pak přiznal, že v celém světě software instaloval do zhruba 11 milionů aut, včetně asi 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto.

Automobilka Volkswagen koncem října oznámila, že se ve třetím čtvrtletí v důsledku skandálu kolem falšování testů emisí propadla do provozní ztráty 3,5 miliardy eur. Firma tak vykázala první čtvrtletní ztrátu za více než dvě desetiletí. Výsledky negativně ovlivnila tvorba rezervy v objemu 6,7 miliardy eur na budoucí opatření související se skandálem.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (34)
Avatar - Hammunasakra
19. 11. 2015 01:10
Re: 20? Zoufale málo.... budou potřebovat tak 80...
Volvo pod číňanama kvete jedna radost, Jag a LR pod indama zrovnatak ;-)
Avatar - Hammunasakra
18. 11. 2015 12:46
Re: SEAT
Pro tebe asi to že Seat je ve ztrátě a ještě dlouho bude. Pár plusovejch měsíců je fajn ale sou potřeba roky

To k tomu že na E15 lžou. Podívej se na dnešní tabulku tady na ACZ: Seat meziroční měsíční pokles 11,2% = jeden z největších propadů vůbec! :-!
18. 11. 2015 09:01
Re: SEAT
a kdo říká, že začala?

Bavím se tu snad o velmi pozitivním vývoji v letošním roce (po mnoha letech), co je na tom tak těžkého pochopit? ;-)
Avatar - Hammunasakra
18. 11. 2015 02:25
Re: SEAT
Historie Seatu určitě nezačala před 9 měsíci žejo ;-)
18. 11. 2015 02:05
Das katastrofophe
Zoufalí oligofrenici dělají zoufalé činy.