Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výroba osobních aut v pololetí stoupla o 12 procent na 719.495

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
V prvním pololetí letošního roku vyrobily tuzemské automobilky 719.495 osobních aut, což představuje meziroční nárůst o 11,9 procenta. Proti loňsku bylo tempo růstu téměř dvojnásobné.

Rostla i výroba nákladních aut, autobusů a motocyklů. Oznámilo to Sdružení automobilového průmyslu.

"Po rekordním roce 2015 pokračoval stejný trend také v prvních šesti měsících letos, a jsme tak na dobré cestě loňský úspěch překonat. Český automobilový průmysl nadále zůstává tahounem tuzemského průmyslu, odbytu i exportu," uvedl prezident sdružení Martin Jahn.

Dvojciferný růst zaznamenali všichni výrobci. Škoda Auto zvýšila produkci o 11,9 procenta, Hyundai Nošovice o 12,5 procenta a TPCA Kolín rostla o 10,6 procenta. Domácí prodej se zvýšil o 8,9 procenta a export o 6,9 procenta.

Automobilový průmysl táhne podle analytika Komerční banky Viktora Zeisela celou průmyslovou výrobu. Ta v červnu přidala 3,9 procenta po květnovém růstu o 8,6 procenta. "Bez automobilového průmyslu by celkový index vykazoval meziroční pokles. Za slabší dynamikou českého průmyslu podle nás do velké míry stojí útlum investiční aktivity," dodal.

Výroba nákladních aut reprezentovaná kopřivnickou Tatrou Trucks se zvýšila o 30 procent na 529 vozů. Produkce přípojných vozidel stoupla o šest procent na 14.270 kusů.

Produkce autobusů vzrostla zhruba o jedno procento na 2212 vozů, loni ve stejném období byl ale růst skokový o 30 procent. Iveco Bus získalo od ledna do konce června podíl 89 procent a SOR deset procent.

Dařilo se i výrobě motocyklů v týnecké Jawě. Ta dodala na trh 1081 strojů, což je o 16 procent více než ve stejném období loni.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)