Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výrobce elektromobilů Tesla poprvé za tři roky vykázal zisk

redakce AUTO.CZ
Diskuze (20)
Americký výrobce elektromobilů Tesla Motors vykázal poprvé za více než tři roky čtvrtletní zisk. Firma ve třetím čtvrtletí vydělala 21,9 milionu dolarů (přes půl miliardy Kč) po ztrátě 229,9 milionu dolarů ve stejném loňském období.

Zakladatel a generální ředitel společnosti Elon Musk navíc uvedl, že Tesla by mohla být zisková také ve čtvrtém čtvrtletí.

Tržby společnosti se více než zdvojnásobily na 2,3 miliardy dolarů. Firma ve třetím čtvrtletí dodala zákazníkům rekordních 24.821 elektromobilů. Nadále předpokládá, že v celém letošním roce dodávky stoupnou na téměř 80.000 vozů z loňských 50.500 vozů, napsala agentura AP.

Tesla nyní vyrábí dva modely s elektrickým pohonem. Jsou to sedan Model S a sportovně-užitkový vůz Model X, který se začal prodávat loni v září. Koncem března firma představila nový elektromobil Model 3, jehož základní cena bude 35.000 dolarů (zhruba 867.000 Kč). Automobil si již objednaly statisíce lidí, ačkoli firma začne vůz dodávat zákazníkům až koncem příštího roku.

Růst tržeb ve třetím čtvrtletí pomohl kompenzovat náklady spojené s připravovaným uvedením elektromobilu Model 3 na trh. Musk uvedl, že firma kvůli tomuto modelu nebude potřebovat žádný dodatečný kapitál. Nevyloučil však, že Tesla časem k navýšení kapitálu přikročí. "Mohou se stát nečekané negativní události," upozornil.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (20)
28. 10. 2016 10:58
Re: GAAP nebo non-GAAP
WinDiesel,
Ten anglicky citat co si napisal hovori opak toho co ty. Tesla ustupuje od NonGAAP reporting smerom k GAAPu.

Ten link na bloomberg je super, ale cely clanok hovori zase len a len o tom, ako Tesla zanechava nonGAAP adjustemnts a EPS bude reportovat podla GAAP s tym, ze jediny adjustment tam bude stock base compensation (SBC). Tak ako pises aj ty.

Dalsia vec ze ten bloomberg clanok bol publikovany PREDTYM ako Tesla vydala svoje Q3 earnings a teda islo len o debatu o tom ako analytici upravia svoje financne modely aby mohli plynule reflektovat vyvoj medzi kvartalmi Q2 a Q3, kedy Tesla meni sposob reportovania (pretoze Tesla zmeny avizoval vopred).

To, kolko krat sa termin non-GAAP nachadza v texte nehovori NIC o tom ake cisla Tesla reportuje a ci mala cisty zisk podla GAAP alebo nie. To ci ho mala som pisal v predchadzajucom prispevku = 22 mil USD.

Dodam, ze dovod preco sa non-GAAP nachadza v report tolko krat je simple - Tesla meni sposob reportingu a konci s viacerymi non-GAAP upravami, ktore v texte popisuje.
28. 10. 2016 10:51
Re: Tesla a baterky.
Nie je pravda. Tesla používa baterky Panasonicu, resp Panasonic ich vyrába, ale podľa ich vlastného návrhu/vylepšení pre konkrétny účel. Chlápek čo rozobral teslácky batterypack porovnal tie baterky s Panasonicom NCR18650B, ktorý je voľne dostupný a zistil iné výsledky - teda nie sú to presne tie isté baterky, ktoré sa dajú kúpiť.
28. 10. 2016 09:16
Re: GAAP nebo non-GAAP
K tem kouzlum s cisly je potreba jeste pridat naprosto bezprecedentni masivni statni dotace elektromobilu a na druhe strane bezostysne daneni benzinu a nafty. Cely elektromobilni, nebojim se rici ekoteroristicky, prumysl je neuveritelny podvod na obycejnych lidech.
Avatar - eniel lorien
28. 10. 2016 06:58
Re: Je to až zázrak, že Tesla dokáže vykázať zisk...
. Z čoho ťa ide poraziť viac ?
Je v tom tesla a jej zisk alebo.......
Alebo že....audi..modla všetkých loserdieselov sa vysralo na le mans a ropaky a ide závodiť ..v ELEKTRICKEJ formul????
Proste blbý týždeň však ? >:D >:D
28. 10. 2016 00:02
úspěch vs. zisk
Jenom někdo, kdo absolutně nemá páru o technologických start-upech si může myslet, že hodnota nebo úspešnost firmy je daná velikostí zisku.

Kdo si to myslí, zřejmě nikdy nic neslyšel o společnostech jako Google, Facebook, Youtube apod.