Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Vyzkoušeli jsme novou Hondu Civic Type R. Proč má tři výfuky? A je pořád tak tvrdá?

David Bureš
Diskuze (97)
Předchozí generace Hondy Civic Type R proslula svým komiksovým vzhledem a velice tvrdým odpružením. Exoticky vypadá i novinka, zůstal zachován i podvozek?

Svět kompaktních hot hatchů i letos zažívá zajímavé časy. Volkswagen modernizoval Golf GTI i Golf R, Hyundai chystá i30 N a Renault nový Mégane R.S., zatímco Ford představil Focus RS se samosvorným předním diferenciálem a třeba Seat inovoval Leon Cupra. Také Honda přichází se svojí troškou do mlýna, když představuje nový Civic Type R. A ten bude chtít konkurenci sfouknout jako svíčku, jak jsme zjistili v okolí německého okruhu EuroSpeed Lausitz nedaleko Drážďan.

Nový Civic Type R přichází jen krátce po tom předcházejícím, na kterého se přitom čekalo až na konec životního cyklu předchozí generace Civicu. Majitele stávajícího Civicu Type R rychlý příchod nástupce asi moc nepotěší, expert Hondy na produkty Kotaro Jamamoto ale pro to má svoje vysvětlení. „U předchozích generací Civicu jsme o příchodu verze Type R rozhodli až se zpožděním, zatímco u dnešní, desáté generace Civicu jsme od začátku s variantou Type R počítali. Z toho důvodu byl její vývoj rychlejší než u předchůdců,“ vysvětluje Jamamoto, proč se nový Type R začne prodávat jen pár měsíců po výchozím pětidveřovém hatchbacku.

Video se připravuje ...

Možná právě s tak krátkým časovým obdobím mezi oběma generacemi Typu R je novinka v některých ohledech podobná předchůdci. Na jedné straně je to šílený vzhled s obřím křídlem na zádi, na druhé shodný motor, který byl pro novinku jen lehce upraven pro více výkonu. Dobře známá je i kulaťoučká hlavice řadicí páky, obdobný je také celkový charakter auta.

Takhle odbýt příchod hojně očekávaného hatchbacku by ale nejen fanoušci Hondy neodpustili. Navíc těch změn je ve skutečnosti opravdu hodně, a to zvlášť v útrobách. Za cíl měly samozřejmě lepší auto než předchůdce. Povedlo se?

Exotický vzhled zůstal

Jestliže vám přišla minulá (čtvrtá) generace Civicu Type R designově příliš odvážná a oceňujete spíše nenápadnost prvních generací tohoto hot hatche, nebude pro vás ani novinka. Ta staví na komiksovém vzhledu předchůdce a stejně jako on i nový Civic Type R křičí na všechny strany, že je něco speciálního, ať už svojí agresivní přídí s funkčním otvorem v kapotě, rozšířenými blatníky (Type R je o 78 mm širší než běžný Civic) nebo obřím přítlačným křídlem na zádi, který mu mohou závidět i monoposty Formule 1. Naštěstí je tak vysoké, že neomezuje výhled vzad vnitřním zpětným zrcátkem.

Jenže pozor, extravagantní vzhled připomínající závodní speciály není jen pro parádu, všechny detaily jsou aerodynamicky funkční a přispívají k tomu, že auto ve srovnání s předchůdcem snížilo součinitel aerodynamického odporu o tři procenta. Hlavně se ale myslelo na přítlak. Proto má Civic Type R ta křidélka po stranách předního nárazníku, která řídí proudění vzduchu pro lepší přítlak přední nápravy a přitom nezvyšují odpor vzduchu. Stejně tak miniaturní „žraločí ploutve“ na zádi střechy usměrňují vzduch, a to tak, aby proudil na mohutný zadní spoiler, což zvyšuje účinnost tohoto aerodynamického prvku.

Video se připravuje ...

Když už jsme u křídla (protože tohle je opravdu KŘÍDLO a ne nějaký obyčejný spoiler), zmiňme, že je tenčí, a tedy i lehčí, než u předchůdce. Právě tento funkční prvek využívající zkušenosti Hondy z okruhového šampionátu WTCC má hlavní podíl na tom, že Civic Type R podle měření konstruktérů vykazuje vyšší přítlak než konkurence. Pomocí úprav chtěla automobilka dosáhnout hlavně vyšší stability ve vysoké rychlosti, což se opravdu povedlo. Auto sedí jako přibité a při prudkém brzdění z vysoké rychlosti už není jeho záď tak nervózní jako u minulé generace.

Stejně tak je funkční i trojitá koncovka výfukového potrubí, která při premiéře auta vzbudila velkou pozornost a někdy i posměšné komentáře. Jenže ona má skutečně svůj význam, protože pomáhá potlačovat nepříjemný hluk ve vyšší rychlosti. Zatímco v nízkých otáčkách pracujícího agregátu funguje prostřední roura jako třetí výfuk a zesiluje tak agresivní tón motoru, ve středních otáčkách omezuje dunivý zvuk a vibrace pronikající do kabiny, a to tak, že vytváří podtlak a nasává okolní vzduch. Díky tomuto řešení se Type R obešel bez tradičních výfukových klapek. Nutno však podotknout, že toto řešení ze své podstaty funguje jen částečně, ve vybraných otáčkách. Zatímco při dálničních 130 km/h je na palubě klid, stačí lehce zrychlit na běžně užívaných 140 km/h a Civic najednou nepříjemně duní. Když ale opět zrychlíte ke 150 km/h, je to opět lepší, zase už se ale začne ozývat šum obtékajícího vzduchu...

Perfektní sedačky

Výraznou mezigenerační změnou prošel interiér, což víme již od příchodu konvenčních verzí aktuálního Civicu. Ten tam je poněkud nepřehledný dvouúrovňový přístrojový štít, místo něj je tu konvenčnější řešení, dle aktuální módy tvořené digitálním displejem. Jenže grafika zůstala vlastně shodná s běžnými verzemi, a tak výsledek působí nudně a lacině. A to přestože vůz nabízí červené podsvícení, ukazatel ideálního času přeřazení nebo třeba funkci stopek.

Naopak k lepšímu se změnil posaz za volantem. Díky nové platformě se sedí o 50 mm níže než dosud, a to díky přesunutí palivové nádrže z místa pod předními sedadly za ta zadní. Jiné jsou i samotné sedačky. Zatímco ty u předchůdce připomínaly svěrací kazajku, na okruhu sice perfektně podržely tělo, ale na dlouhých cestách byly občas nepohodlné a kvůli tuhým bočnicím se dovnitř hůře nastupovalo, ty u novinky jsou mnohem pohodlnější na delší cesty. Avšak ne za cenu horšího držení těla, výrazné bočnice semišových sedaček nadále poskytnou perfektní oporu, opěradla jsou navíc širší, a tak uspokojí i osoby, které každé jaro nehubnou do plavek. Jednodušší je i nastupování, měkké bočnice lze zmáčknout, abyste se dovnitř snadněji nasoukali.

To o zadních sedadlech tak pozitivní nebudeme. Jejich řešení zůstalo zachováno z předchozí generace, což znamená prakticky plochou lavici, která případným cestujícím příliš opory neposkytne. Jestliže tak oblíbené zatáčky budete řezat i s kamarády na palubě, pamatujte na to, že budou vzadu létat z jedné strany na druhou.

Co z předchůdce též zůstalo, je minimalistická hlavice řadicí páky z opracované slitiny. Ta dokazuje, že kulatý tvar není potřeba nijak zdokonalovat a stačí ho nechat tak, jak je. Z běžných verzí je zase známý multimediální systém s poněkud historicky působící navigací, jehož ovládání není příliš intuitivní.

Přestože je Civic Type R hlavně auto pro zábavu, nabízí už v základu, za 929.900 Kč, slušnou výbavu – třeba udržování v jízdním pruhu, adaptivní tempomat, rozpoznání dopravních značek nebo bezdotykové startování. Paket GT za příplatek 70.000 korun pak dodá duální klimatizaci, parkovací senzory, hlídání mrtvého úhlu, navigaci nebo lepší hudební systém s 11 reproduktory.

Vysokootáčkové srdce

Pomalu a jistě jsme se dostali k motoru novinky, kterým není žádný jiný než přeplňovaný čtyřválec 2.0 VTEC Turbo, známý již z předchozí generace Civicu Type R. Pro potřeby nového automobilu byl ale agregát s proměnným zdvihem výfukového ventilu (VTEC) a částečným překrýváním otevírání ventilů (Dual-VTC) optimalizován, hlavně jiným nastavením elektroniky a přepracovaným výfukovým systémem s o 10 % zvýšenou průchodností, výsledkem čehož je zvýšení výkonu z 300 na 320 koní (235 kW). Točivý moment 400 N.m zůstal zachován, nadále je dostupný mezi 2500 a 4500 otáčkami.

A popravdě řečeno se vůbec nedivíme, že Honda pokračuje s tímto agregátem, protože je jednoduše skvělý. Díky novému jednohmotovému setrvačníku okamžitě reaguje na pokyn (zvlášť v zostřeném módu +R) a i turbodíra je minimální, motor se postupně nadechuje už od nízkých otáček. A hodně sil má i ve vysokých otáčkách, vždyť navzdory přeplňování turbem leží výkonová špička až v 6500 otáčkách. Elánu pomáhá také kratší zpřevodování. Jestli ale budete chtít dosáhnout maximální rychlosti 272 km/h, budete potřebovat hodně dlouhou rovinku. Do 230 km/h auto ještě zrychluje velice nadšeně, dále se mu ale už moc nechce.

Video se připravuje ...

V předchůdci však nabízel charakternější zvuk, novinka zní poněkud mdle, byť mechanicky a nikoliv uměle jako u některé konkurence. Spíše než burácivého hřmotu se dočkáte nijak zvláštního hučení a obecně hluku.

Honda Civic Type R – srovnání s vybranou konkurencí
Model Honda Civic Type R Seat Leon Cupra 5D Ford Focus RS Peugeot 308 GTi VW Golf R 5D
Motor 2.0 VTEC Turbo 2.0 TSI 2.3 EcoBoost 1.6 THP 2.0 TSI
Pohon 4x2 4x2 4x4 4x2 4x4
Zdvihový objem [cm3] 1996 1984 2261 1598 1984
Válce/ventily 4/4 4/4 4/4 4/4 4/4
Největší výkon [kW/min] 235/6500 221/5500-6200 257/6000 200/6000 228/5500-6500
Točivý moment [N.m/min] 400/2500-4500 380/1800-5500 440/2000-4500 330/1900 380 (400)/2000-5400
Převodovka 6M 6M (6DS) 6M 6M 6M (7DS)
Max. rychlost [km/h] 272 250 (250) 268 250 250 (250)
Zrychlení 0-100 km/h [s] 5,7 5,8 (5,7) 4,7 6,0 5,1 (4,6)
Komb. spotřeba [l/100 km] 7,7 6,9 (6,8) 7,7 6,0 7,9 (7,0)
Cena [Kč] 929.900 769.900 952.900 820.000 1.019.200

Co se týče spotřeby, tak ať jsme jeli, jak jsme chtěli, stále jsme se pohybovali kolem deseti litrů na 100 kilometrů. Jakmile jsme na dálnici zpomalili tempo, dostali jsme se k 9,5 l/100 km, při vyšším tempu rostla spotřeba k jedenácti. Motor přitom zvládne pracovat i s 95oktanovým benzinem, byť Honda raději doporučuje tankovat devadesátosmičku.

S vynikajícím motorem spolupracuje neméně vynikající šestistupňová manuální převodovka posílající jeho sílu jen na přední kola, což je jediná volba, kterou opět vysvětlí Kotaro Jamamoto. „Žádný Civic Type R dosud neměl automat, manuál je naše filozofie. Pomáhá snížit hmotnost vozu a více zapojit řidiče do děje. Stále věříme, že ruční řazení je zábavné,“ říká.

Přestože se v současnosti s automatem vůbec nepočítá, do budoucna by přece jen mohl dorazit. „Nová generace se bude vůbec poprvé prodávat i v USA a tam automat zřejmě budou vyžadovat. Budeme nad tím muset uvažovat, ale nechceme,“ doplňuje Jamamoto.

Po zkušenostech s manuálem bychom navíc automat ani nechtěli. Šestistupňová ručně řazená převodovka je naprosto perfektní. O krásné a praktické hlavici už byla řeč, ideální je tuhost řazení nebo krátké dráhy, které jsou navíc naprosto přesně vymezené. Výjimkou byl pouze jeden z testovaných exemplářů, zkoušený na závodním okruhu, u něhož bychom si představovali větší preciznost. Jelikož ale daný kousek celý den kroužil po Lausitzringu, důvod bude v příliš tvrdém zacházení. Zaujala nás i vypínatelná funkce automatických meziplynů, která funguje naprosto parádně. Samočinné přizpůsobení otáček motoru s otáčkami hlavní hřídele převodovky dělá řazení hladším.

Od komfortu po +R

Pohonné ústrojí Civicu Type R sice bylo převzato z minulé generace, to však nelze říct o podvozku, který prošel důkladnou proměnou. Hlavní novinkou je použití zadního víceprvkového zavěšení nahrazujícího stávající torzní tyč, což pomáhá již zmíněné vyšší stabilitě při brzdění a hlavně komfortu. Přední zavěšení se vzpěrami MacPherson a spodním příčným ramenem zase dostalo upravenou geometrii, což spolu s oddělenou těhlicí snižuje přenos točivého momentu do řízení při akceleraci, tedy potlačuje tahání za volant, tak typické pro silné předokolky. Nechybí tu ani mechanický samosvorný diferenciál, kterému pomáhá i vektorování točivého momentu pomoci přibrzďování vnitřního kola. Ve srovnání s konvenční verzí došlo i k rozšíření rozchodu kol.

Přepracováno bylo také adaptivní odpružení všech kol, jehož součástí jsou nové tlumiče s tříkomorovou konstrukcí pro lepší tlumení. Průběžné nezávislé ovládání tlumicí síly všech čtyř tlumičů je aktivováno změnou proudu odesílaného do elektromagnetických cívek uvnitř tlumičů na základě zpětné vazby ze tří G-snímačů umístěných u A sloupků a před zadní nápravou. V praxi největší změnou je nicméně ta, že zatímco předchůdce nabízel jen dva režimy nastavení tlumičů (tvrdý a tvrdší), nově tu jsou tři. Vedle sportovního a „okruhového“ nastavení módu +R je tu komfortní režim, který konečně dělá z Typu R použitelné auto i na rozbitých silnicích. Přestože německé silnice jsou obecně hladší než ty české, průjezd ulicemi Drážďan dokázal, že novinka je rozhodně komfortnější než předchůdce a univerzálnější.

Kolébkovým spínačem na středovém tunelu lze totiž charakter auta výrazně změnit. Výchozím nastavením je Sport, který je zajímavým kompromisem. V Comfortu naopak zgumovatí řízení, motor se zklidní, vypnou se automatické meziplyny a podvozek změkne. Naopak v +R tlumiče ještě ztuhnou (o 15 % proti Sportu), podvozek ale stále zůstává poddajný, alespoň podle prvotních zkušeností. Tuhé řízení je pak velice přímé a progresivní řízení okamžitě reaguje na pokyn volantem.

A to je vlastně všechno, co jsme o novém Civicu Type R zjistili. Mezinárodní jízdní prezentace obvykle nenabízejí dostatek prostoru pro vyzkoušení všech schopností auta, navíc tentokrát proti nám stálo i počasí. Jízdu na okruhu EuroSpeed Lausitz jsme tak absolvovali s množstvím vody na trati a i projížďka na okolních silničkách byla ve znamení průtrže mračen. Na jízdu na limitu si tak zatím musíme počkat. Zatím to bylo hlavně o testování vozu v běžných rychlostech, v nichž se projevil příjemněji než předchůdce.

Co nás však za deštivých podmínek zaujalo, byly pneumatiky. Civic Type R obouvá Continentaly SportContact 6, které perfektně fungovaly i za mokra. Automobil i v takřka apokalyptických podmínkách agilně zatáčel a také ve vysoké rychlosti zůstával stabilní a naprosto čitelný. Rozhodně to není kousavé auto, které by vás chtělo sežrat i s rodinou a přáteli, blížící se limit dá jemně najevo. Dobrý pocit máme také z brzd, 350mm s ventilovanými kotouči vpředu a 305mm vzadu, které dodalo Brembo.

Závěr

Honda Civic Type R má po celém světě spoustu fanoušků a není se čemu divit, specifický charakter tohoto japonského hot hatche dokáže nadchnout. Jenže předchozí generace byla až příliš jednostranně zaměřená. Jezdila sice parádně, jenže její doslova kamenný podvozek byl v podmínkách rozbitých českých silnic prakticky nepoužitelný. Navíc byl Type R hlučný a na okruhu vynikající sedačky byly při delších jízdách nepohodlné. Ve finále to bylo jen auto na víkend, a to jen na těch pár hodin, co na něj máte náladu a jedete s ním na závodní okruh nebo na silničky hlaďoučké jak asfalt na motokárové dráze.

Tuto kritiku Honda vyslyšela a negativa předchůdce u nového Civicu Type R odstranila. „Ultras“ předchozí generace možná novince možná budou vytýkat jistou vyměklost, jenže v tomto případě rozhodně není na škodu. Konstruktéři totiž nezanevřeli na silné stránky předchůdce a zachovali jeho perfektní jízdní vlastnosti i dokonalý motor. Ve výsledku je tak nový Civic Type R univerzálnější pro každodenní použití, zároveň se ale s ním i nadále parádně svezete.

Jednoduše řečeno se už nemůžeme dočkat, až si Civic Type R vyzkoušíme přímo na českých silnicích, abychom si ověřili naše první dojmy a vůz otestovali za různých podmínek. Promáčený okruh EuroSpeed Lausitz a hektolitry vody na všech okolních silničkách neumožnily vyzkoušení všech hranic auta, navíc povrch českých silnic je dost specifický, a tak je vždy potřeba si každé nové auto vyzkoušet v tuzemských podmínkách. První dojmy jsou ale ryze pozitivní, a tak by se konkurence měla nové Hondy Civic Type R bát! A to nejen proto, že Honda je mezi předokolkami opět držitelem rekordu na Severní smyčce Nürburgringu. Připomeňme, že vývojový exemplář odpovídající svými parametry sériové verzi slavný okruh obkroužil za sedm minut a 43,8 sekundy.

David Bureš
Diskuze (97)
Avatar - white label
2. 7. 2017 00:58
Re: Tak tohle je tak hnusný
Jasně, že jo, ITR měla jednoduché "žehlící prkno" ala Ikea! :-)
Avatar - Emel
1. 7. 2017 23:49
Re: Tak tohle je tak hnusný
Jj, Supra. A pak třeba Sky R33. A svým způsobem i ten Pulsar. V Evropě třeba Sierra, Escort, různé 911 i BMW - namátkou.

Ale hlavně - křídlo je jen křídlo, každé druhé auto na srazech v té době mělo něco takového, akorát ne z fabriky, ale z ruk nějakého tunera.

Samotná auta se liší tak, jako se liší nakonec i ta křídla samotná - ITR jednoduché , CTR komplikované a rafinované.
Avatar - white label
1. 7. 2017 22:52
Re: Tak tohle je tak hnusný
Souhlas.
Avatar - praděda7
1. 7. 2017 22:27
Re: Tak tohle je tak hnusný
Žádné z těch vozů nemělo tak provokativní křídlo jako DC2 ITR. Možná Supra A80.
Avatar - Emel
1. 7. 2017 20:49
Re: Tak tohle je tak hnusný
No, já s tím nesouhlasím. Tvary auta jako takového jsou naprosto jednoduché a tím, že se na to dá křídlo (relativně velké, ale taky jednoduché) se na tom nic nemění.

1997 není žádný pravěk, když to vezmu z JDM-positive pohledu - už byly na trhu pár let RX-7 FD a Supra MkIV, Eclipse a 3000GT... známí řešili přestavby Pulsara GTI-R na LHD... já si příchod Integry pamatuju, sice se mi to auto líbilo, ale žádný šok to rozhodně nebyl.