Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Yamaha SCR950: Zlatý scrambler od Jeff Palhegyi Design

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Nejnovějším příspěvkem do programu Yard Built japonské značky Yamaha se stal upravený dvouválec SCR950 pod nímž je podepsán Jeff Palhegyi se svou firmou.

Yamaha prostřednictvím svého programu Yard Built spolupracuje s úpravci motorek a veřejností nejlépe přijaté stavby jsou inspirací pro sériové modely. V současnosti má tento projekt, který byl spuštěn v roce 2013, na svém kontě přes třicet přestaveb strojů s překříženými ladičkami na nádrži.

Prozatím posledního prezentovaného zástupce projektu Yard Built má na svědomí Jeff Palhegyi, který se ve své firmě věnuje úpravám a stavbě zakázkových motorek více než dvacet let. Jeden z jeho strojů, jehož základem je Yamaha V-Max vlastní i slavný moderátor a sběratel Jay Leno.

Yamaha model SCR950 nabízí v rámci své řady Sport Heritage jako scrambler, který je inspirován podobně laděnými stroji ze šedesátých let, stojícími na počátku moderní éry terénních strojů, z nichž se vyvinula endura.

V dílně Jeff Palhegyi Design se rozhodli přiblížit tuto motorku jejím vzorům ještě výrazněji a inspirovali se pro severoamerický trh určenou dvoutaktní dvěstěpadesátkou Yamaha YDS3C Big Bear Scrambler z roku 1966.

Na tento dnes již klasický model odkazuje stavba především provedením barev a výfukem vyvedeným bokem podél válců. Sériovému SCR950 se pak vzdaluje za pomoci zkráceného a zvednutého předního blatníku, off-roadového obutí či minimalisticky pojatého sedla.

Technika v podobě trubkového dvojitého kolébkového rámu a vzduchem chlazeného vidlicového dvouválce o objemu 942 cm3 s výkonem 38,3 kW (52,1 k) při 5500 min-1 a točivým momentem 79,5 N.m při 3000 min-1 zůstala beze změny.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)