Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Začátek výroby náklaďáků Avia v Přelouči zná termín

redakce AUTO.CZ
Diskuze (25)
Výrobu nákladních automobilů v Přelouči zahájí společnost Avia Motors v září. Z původního závodu v pražských Letňanech byla převezena výrobní linka a technické zázemí, původní areál byl pro potřeby firmy příliš velký a nerentabilní.

V Přelouči se bude vyrábět i nový vůz splňující normu emisní Euro 6, řekl novinářům generální ředitel společnosti Ivan Fišák.

"Letos plánujeme výrobu zhruba 100 vozidel. Motorizace jsou tři, 150, 180 a 210 koní dodávané firmou Cummins, pro příští roky plánujeme zástavbu ještě motoru dalšího výrobce," uvedl Fišák. Podle něj by v budoucnu z výrobní linky mělo ročně sjíždět 300 až 400 vozidel, předběžný zájem zákazníků již firma eviduje.

Automobilka bude nově sídlit v prostorách holdingu Czechoslovak Group (CSG). Společnost Avia Motors koupila CSG minulý rok od indické skupiny Ashok Leyland Motors. Ta v roce 2013 produkci v Česku ukončila a přenesla ji do Indie.

V Přelouči se budou vyrábět všechny typy vozidel Avia včetně variant s pohonem všech kol. Automobily ponesou opět původní inovované logo s letícím albatrosem, které měly už při založení firmy Avia leteckými konstruktéry Benešem, Hajnem, Malým a Kochem v roce 1919.

Kabiny se budou vyrábět v Přelouči z komponentů dovezených z Indie, svařovací linka přemístěná z Letňan je již funkční, lakovat se budou v Tatře Kopřivnice. Rámy bude dodávat firma Carbox, obě jsou součástí holdingu CSG.

V Přelouči bude zatím pracovat asi 75 zaměstnanců. "Bude se to s počtem vozidel zvyšovat. Rádi bychom zaměstnali co nejvíce místních lidí," uvedl Fišák.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (25)
26. 6. 2017 16:51
Motory
Chválím, chválím a doufám, že budou mít v budoucnu zase i své vlastní motory.
Avatar - Barrichello
25. 6. 2017 12:23
Re: pridana hodnota
Platy dosahují cca 30-50% západních a ceny 40-90% takže jako asi něco špatně, ne.

Třeba ceny nemovistostí na P-1,2,3 a část 6,7 už dosahují stejné výše jako na západě. Platy ale nikoliv.
Avatar - Barrichello
25. 6. 2017 12:21
Re: pridana hodnota
oni sou podprůměrné i ve srovnávní s Francií, Belgií, Švýcarskem, Nizozemskem, Norskem, Švédskem , Finskem, Rakouskem atd a to je půlka Evropy >:D >:D
Avatar - Barrichello
25. 6. 2017 12:19
Re: pridana hodnota
Platy se zvedají v odvětvích, kde nejsou lidi - typu dělníci nebo prodavačky, protože musí. On by jim ve fabrikách nikdo nedělal a v Bille by jely 2 pokladny a u každé ve špičce asi 45 lidí - to by je rozcupovali. Tak chtě nechtě museli sáhnout do kešeně a přidat.
Avatar - Jenik3
23. 6. 2017 14:46
Re: pridana hodnota
Pridana hodnota je obecny ekonomicky pojem. Napr. dan z pridane hodnoty. Bohuzel politici se tim pojmem ohaneji jak s mecem, aniz by od nich clovek slysel, co znamena ta pridana hodnota.
Nicmene vime, ze cilem hospodarske politiky ceske vlady je rozvinuta ekonomika s vysokou tvorbou pridane hodnoty. Opet se zeptam (pri vsi ucte k soukromemu podnikani a pravu vybrat si, co budu vyrabet, jak a kam budu investovat penize) je dobre, ze Avia bude dalsi automobilkou v CR?