Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Záchrana značky SAAB: nový model 9-2

Ondřej Láník
Diskuze (21)
Nový model 9-3 celkové prodeje Saabu za první čtvrtletí roku 2003 meziročně zlepšil, ale zásadnější novinku model 9-2, která má mít vliv na ekonomické ukazatele, připravuje automobilka na rok 2004!

Loňské výsledky švédské automobilky SAAB, která je součástí koncernu General Motors, byly již po desáté v posledních 12 letech v červených číslech a je zřejmé, že pouhé dvě modelové řady (9-3 a 9-5) v dnešní konkurenci nepřinesou zásadní změnu k lepšímu. Nový model 9-3 celkové prodeje Saabu za první čtvrtletí roku 2003 meziročně zlepšil, ale zásadnější novinku, která má mít vliv na ekonomické ukazatele, připravuje automobilka na rok 2004.

Menší Saab 9-2 zaměřený na mladou klientelu bude mít pro Saab netradiční stálý pohon všech kol, pětidveřovou karosérii a čtyřválce pod kapotou. Pohon všech kol pochází z dílny Subaru, podobně jako motory boxer o objemu 2,5 litru (115 kW) a přeplňovaný dvoulitr o výkonu přibližně 165 kW, určený pro verzi 9-2 Aero. Základem pro nový Saab 9-2 se totiž stala platforma aktuálního Subaru Impreza a překvapivé bude také místo vzniku nového modelu: Japonsko. Na jaře 2004 začne z výrobních linek Fuji Heavy Industries (mateřský koncern automobilky Subaru) sjíždět zajímavá novinka, která bude konkurovat třeba novému Audi A3. Ačkoli oficiální fotografie dosud nebyly zveřejněny, z přiložených kreseb je patrný dynamický design, který možná v konečné podobě využije některá stylistická řešení použitá u posledních koncepčních studií Saabu.

Ondřej Láník
Diskuze (21)