Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zájezdové autobusy Mercedes-Benz: Třetinový podíl

Ladislav Černý
Diskuze (0)
Nejširší portfolio zájezdových autobusů nabízí stuttgartská značka. Začíná modelem Sprinter Travel a vrcholí vlajkovou lodí Travego.

Divize Mercedes-Benz Autobusy podtrhuje širokou nabídkou zájezdových modelů podobného vzhledu pozici univerzálního výrobce.

Devatenáctimístný Sprinter

Jedna ze čtyř modelových řad minibusů Sprinter - Travel v provedeních 45, 55 a 65 - pokrývá široké spektrum potřeb menších skupin cestujících. Šířka vychází z formátu Sprinteru 1,99 m, což minibusu propůjčuje rozhodující výhodu v podobě dobré ovladatelnosti i obratnosti. Elegantní karoserie přesvědčí panoramatickým čelním sklem, velkorysým prosklením nebo svébytnou zádí s víkem zavazadlového prostoru. Do všech typů může usednout až 19 cestujících. Na výběr je z více pohonných jednotek, manuální či automatické převodovky. Bezpečnostní výbavu reprezentuje elektronický stabilizační systém ESP, retardér a xenonové světlomety, rovněž příkladná je komfortní výbava s klimatizací, konvektorovým topením a přídavným teplovodním nebo teplovzdušným vytápěním. Sprinter s originální karoserií je příjemným a současně funkčním minibusem.

Tourino a Tourismo

Na řadu Sprinter Travel navazuje kompaktní Mercedes-Benz Tourino. Jeho exteriér i interiér vychází ze zájezdových autobusů. Kompaktní vozidlo s délkou 9,35 m a šířkou 2,40 m se vyznačuje velmi dobrou pohyblivostí i do městského provozu. Se silným motorem a komfortní přední nápravou s nezávislým zavěšením kol či elektronickým stabilizačním programem ESP je na špici třídy. Vozidlo může být vybaveno různým počtem sedadel pro 26–34 cestujících, lze je také doplnit kuchyňkou a toaletou, které propůjčují interiéru celkově velmi vydařený vzhled.

Řada Tourismo je již k dostání s motory Euro 6, přestože požadavek na ně bude platit až od ledna příštího roku. Agregáty používají kombinaci selektivní katalytické redukce, filtru pevných částic a recirkulaci výfukových plynů. Prodejům vévodí typ Tourismo, dostupný ve třech délkách 12, 13 a 14 m jako dvou- či třínápravový.

Koncept modelu nabízí velkou flexibilitu a výhodnou ekonomiku provozu. Nabízí dostatek místa pro zájezdovou dopravu, zároveň vyžaduje příznivé celkové náklady.

Travego i Euro 6

Vrcholná řada zájezdových autobusů Mercedes-Benz nazvaná Travego má velkou tradici. K osvědčené modelové řadě přibyla loni speciální verze Edition 1 opatřená motorem splňující emisní normu Euro 6, která bude od ledna příštího roku povinná pro všechny nové autobusy. K osvědčené koncepci Travega ve třech délkách 12, 13 a 14 metrů se přidalo Travego Edition 1. Skládá se z dvou třínápravových typů o délkách 13 a 14 metrů. Jejich zvláštností je v první řadě řadový šestiválcový motor OM 471 se zdvihovým objemem 12,8 l podle normy Euro 6. Edice dále dostala plně automatizovanou osmistupňovou převodovku, upravenou elektroniku i vylepšenou kabinu řidiče.

Nejžádanější

Nejprodávanějším zájezdovým autobusem stuttgartské značky v Česku je typ Tourismo. Jde o nejvhodnější kombinaci prostoru, hospodárného provozu, spolehlivosti a celkových nákladů. Oblibu si u klientů získal především pro nadčasový vzhled, univerzálnost využití, poskytovanou bezpečnost, komfort či atraktivní poměr ceny a užitné hodnoty. Tourismo také vévodí evropským prodejům zájezdových autobusů Mercedes-Benz.

Proto jsou autobusy stuttgartského výrobce součástí mnoha vozových parků národních i nadnárodních dopravních společností.

Výroba

Všechna vozidla vznikají v jedněch z nejmodernějších autobusových továren na světě. Kvalita produkce je zajištěna řadou kroků směřujících ke zvýšení spolehlivosti autobusů a zabezpečení dlouhodobého bezproblémového provozu. K finesám výroby patří například katodické lakování metodou KTL, které probíhá na kompletních karoseriích, jež se pro všechny autobusy vyrábějí v Holýšově u Plzně.

Při produkci modelů se dbá na maximální ohleduplnost k životnímu prostředí. Proto se například katodické lakování metodou provádí bez rozpouštědel. To přináší dlouhodobou ochranu proti korozi. Před zahájením výroby a po každém produkčním kroku je každá součást autobusů důkladně kontrolována.

SPRINTER TRAVEL 45, 55, 65
Motor OM 651
Emisní třída Euro 5
Výkon (kW) 95-120, 140
Převodovka6stupňová manuální/5stupňová automatická
Počet sedadel 18 + 1
D/š/v (mm) 7345 (7665, 7700)/1993/2820

Ladislav Černý
Diskuze (0)