Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-AMG chystá elektrické super-SUV. Půjde po BMW, Lotusu i Porsche

Daniel Fuglevič
Diskuze (0)

Chystaný model bude technologickým průkopníkem, který v rámci značky uvede řadu novinek posunujících elektromobilitu na další úroveň.

Segment ultra luxusních a výkonných SUV nadále roste. Mercedes chce opět převzít otěže jakožto inovátor a podle zdrojů britského magazínu Autocar již připravuje nové super-SUV, které by silně konkurovalo současnému BMW XM, Lotusu Eletre nebo chystanému elektrickému Porsche s dosavadním označením K1 (situovanému nad Cayenne).

Video se připravuje ...

Zdroje uvádí, že vývoj vlajkové novinky Mercedesu má kompletně na starosti divize AMG. Plně elektrické SUV bude stát na očekávané platformě AMG.EA, výhradně určené modelům z tohoto oddělení – nový základ s 800V architekturou využije i plánovaný rival Porsche Taycan, v podstatě druhá generace čtyřdveřového AMG GT v elektrické formě.

Proporcemi máme čekat SUV o délce kolem 5100 mm s rozvorem přesahujícím 3000 mm, který vozu zajistí bohatě prostorný interiér. Zhruba tyto míry najdeme rovněž u zmíněného BMW XM. Po stránce exteriérového i interiérového designu plánuje AMG individuální směr, silněji vzdálený od hlavního proudu modelů Mercedesu-Benz.

Technologickým průkopníkem chce být super-SUV od AMG nejen zbrusu novou platformou, ale také integrací nových elektromotorů s axiálním magnetickým tokem – technologie, která se v automobilovém průmyslu zatím vyskytuje docela zřídka. Technický šéf Mercedesu Markus Schäfer již dříve uvedl, že oproti dnes rozšířeným motorům s radiálním magnetickým tokem nabídnou axiální e-motory bezkonkurenční kombinaci výkonu, velikosti a hmotnosti.

S myšlenkou konkurence již existujícím výkonným SUV s elektrickým pohonem lze předpokládat, že se AMG nebude držet zkrátka a jeho vlajkové SUV nabídne okolo 1000 koní. Například zmíněný Lotus poskytuje v SUV Eletre výkon až 918 koní (675 kW). S novou technologií elektromotorů by samozřejmě AMG využilo i nejnovější vysokonapěťové baterie o kapacitě přes 100 kWh.

Britská publikace dodává, že novinka se bude vyrábět v továrně Mercedesu v německém Sindelfingenu právě po boku zmíněného čtyřdveřového elektrického GT. Premiéru máme očekávat v roce 2026. Ještě předtím ale AMG údajně chystá koncept napovídající, jak bude jeho super-SUV vypadat.

Daniel Fuglevič
Diskuze (0)

Doporučujeme