Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zapomeňte na Nürburgring, největší závodní okruh vzniká v Las Vegas

Michal Fokt
Diskuze (10)
Las Vegas se brzy stane nejen Mekkou hazardních hráčů, ale i petrolheadů. Buduje se tam pro ně "motoristický disneyland".

Před časem se objevily zprávy, že by nedaleko Las Vegas měla vzniknout téměř věrná kopie Severní smyčky Nürburgringu, jen s menšími výškovými rozdíly. Zřejmě šlo o špatné pochopení podnikatelského záměru, nyní miliardář John Morris v rozhovoru pro Bloomberg Businessweek uvedl své plány na pravou míru. To ovšem neznamená, že by se držel více při zdi, spíš naopak.

Jen 45 minut jízdy od Las Vegas Strip v poušti vzniká v místě původního areálu Spring Mountain Motorsports Ranch komplex Spring Mountain Motor Resort & Country Club, jehož hlavní atrakcí se stane okruh, dlouhý 15 mil (24 km), tedy o zhruba 3 km delší, než Nürburgring, což z něj udělá nejdelší závodní okruh na světě. A nejen to. Vyroste tam 42 luxusních bytových domů, krytý bazén, střelnice, umělé jezero a později také šotolinová trať, luxusní domy, hotel, restaurace, divadla, myčky a další a další způsoby, jak utrácet peníze a trávit volný čas.

Nepůjde však zřejmě o místo, kam by si mohl kdokoli kdykoli zajet. Klub bude určen v první řadě členům, kteří zaplatí zápisné ve výši 45 tisíc dolarů a roční poplatek ve výši 5000 dolarů, jakkoli není určitý pohyb lidí "zvenčí" nejspíš vyloučen. Morris už nyní minimálně počítá s pronájmem trati automobilkám pro testování, takže se časem dočkáme určitě i "časů na Springu".

Video se připravuje ...

Michal Fokt
Diskuze (10)
12. 4. 2017 21:31
Re: opravdu nejdelsi?
Isle of Man je uzavreny zavodni okruh v dobe kdy se tam konaji oficialni zavody a je uplne jedno ze se jezdi na silnicich vyuzivanych mimo zavody k beznemu provozu, k beznemu provozu se vyuziva cast Le Mans a asi dalsich 10 oficialnich trati kde se jezdi oficialni zavody
Avatar - Bully_
12. 4. 2017 19:50
Re: opravdu nejdelsi?
Zavodni okruh Nürburgring ma "jenom" 5,148 km. Status zavodniho okruhu ma totiz jenom trat Grand Prix, Nordschleife je oficialne usek privatni jednosmerne dalnice s vyberem mytneho. Plati na ni (pri beznych Touristfahrten) pravidla silnicniho provozu, jako napr. jizda vpravo a predbihani pouze zleva. Nestastne sporne pripady resi normalni policie a diky tomuto statusu na Severni Smycce plati i bezne havarijni pojisteni.
12. 4. 2017 16:42
Re: opravdu nejdelsi?
A to je taky pravda :-)
12. 4. 2017 15:11
Re: opravdu nejdelsi?
Odkaz super, ale Pikes Peak není okruh. Pokud vím. ;-) To už by tam mohlo být třeba Targa Florio nebo Londýn - Sydney. Závod jako závod.
12. 4. 2017 12:58
Re: opravdu nejdelsi?
Pokud nebudeme brát v úvahu Isle of Man, tak je Nurburgring opravdu nejdelší. Po něm je Pikes Peak. Hezká infografika: [odkaz]

Druhá věc je, že kombinovaný Nurburgring má téměř 26 km, takže v této konfiguraci zůstane i nadále nejdelší.