Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ženevský koncept značky Lexus bude předzvěstí malého modelu

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Lexusu už nestačí model nižší střední třídy, půjde ještě níž, až mezi malá auta. V Ženevě ukáže ve světové premiéře koncept na základě Yarisu.

Lexus představí v Ženevě novou studii, to je víceméně známá věc. Ale jakou? Australský server Motoring tvrdí s odkazem na nejmenované zdroje uvnitř automobilky, že půjde o malý vůz. Proč ne? Když jsou v segmentu B zastoupeny Audi a BMW s Mini, respektive elektromobilem i3, luxusní divize Toyoty sem musí též. Podívejte se, jak si dnes konkurují všechny dražší německé značky, vyrábějí modely, které by je před časem ani nenapadly. Lexus má na mušce hlavně A1 se čtyřmi kruhy. Bude ale jiný než Němci? Určitě!

Současný nejmenší zástupce, hybridní pětidveřový hatchback CT 200h patří do nižší střední třídy (segmentu C), novinka má měřit zhruba čtyři metry, možná i víc. Počet dveří i styl karoserie si však zachová. A co technika? O té není známo zhola nic. Ale proč by to nemohl být zrovna hybrid? To by byli Japonci sami proti sobě, o sporťák přece nepůjde. Jako základ navíc poslouží Toyota Yaris. A ta má přece verzi se systémem HSD... Příchod takového vozu vlastně potvrdil už šéfdesignér Lexusu Tokuo Fukuichi loni na autosalonu v Paříži, jenže tehdy se spekulovalo o malém sedanu, či nástupci právě zmíněného CT 200h. Jenže ten sdílí podvozek současné Corolly a Priusu. Studie ale bude nakonec na sto procent menší.

Malý, vlastně nejmenší model Lexusu si budeme moci koupit zhruba za tři roky. Pokud tedy dostane zelenou, nic ještě není v tuto chvíli jisté. Stylizované L jej nehodlá prodávat jen na některých trzích, ale globálně, takže se to jistě týká i České republiky. To už ale budeme dávno znát i podobu CT druhé generace (2017) a jistojistě i v pořadí čtvrtého Yarisu.

Využije už letošní předzvěst jeho platformu, nebo zůstane na staré? Osobně bychom se přikláněli k první variantě. Každopádně zní logičtěji než cokoli jiného. .

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Avatar - TeeJay
16. 2. 2015 22:21
Re: Malý Lexus?
Doufám, že to je kachna. Malé auto od Lexusu. 8-s

To už zavání Audinou. :-O
16. 2. 2015 18:51
Malý Lexus?
Tak leda jedině z Kolína. >:-[]