Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zetor Crystal HD nastupuje v modernizovaném provedení

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Zetor Tractors a.s. zařadila do své nabídky modernizovanou modelovou řadu Crystal.

Společnost Zetor Tractors a.s. představila novou generaci modelové řady Crystal v létě roku 2015. Po dlouhé době se tak v portfoliu tradičního českého výrobce zemědělské techniky objevil traktor, k jehož pohonu slouží šestiválcový vznětový motor.

Svým jménem odkazuje na řadu populárních traktorů ze sedmdesátých a osmdesátých let dvacátého století, na jejímž počátku stál v roce 1969 představený Zetor 8011 Crystal. Ten v roce svého představení na mezinárodní výstavě zemědělské techniky SIMA v Paříží získal několik prestižních ocenění a pořadatelé i veřejnost tehdy obdivovali jeho design.

Původní čtyřválcové provedení v polovině sedmdesátých let doplnil Crystal 12011, který byl prvním Zetorem se šestiválcovým motorem. Tato verze byla k dispozici i s pohonem všech čtyř kol.

Na své slavné předky aktuální Crystal vedle jména odkazuje právě i počtem válců svých motorů a pohonem všech čtyř kol. Lehce inspirován původním provedením byl i design a to především v oblasti předních partií kapoty motoru, kde se objevují ostřejší hrany a pravidelné geometrické tvary.

Společnost Zetor Tractors a.s. v rámci mezinárodního agrosalónu Země Živitelka v Českých Budějovicích, pořádaného od 23. do 28. srpna letošního roku, představila svou aktuální paletu od v podobě modelových řad Utilix, Hortus, Major s novým designem, Proxima i Forterra a odhalila Crystal v modernizované podobě. Objednávat tyto traktory je možné již od data jejich premiéry.

Zetor Crystal v modernizované podobě s osvědčeným šestiválcovým motorem Deutz se zdvihovým objemem 6,1 l a maximálním výkonem 125,8 kW (171 k) je nejsilnějším strojem v portfoliu své značky. Motor plní emisní limit STAGE IV.

Stejně jako modernizovaná řada Forterra, i Crystal disponuje Zetor ECO 40 převodovkou vlastní výroby s rozsahem rychlostí 30/30. Jde o pětistupňovou reverzační převodovku s automatickým třístupňovým násobičem PowerShift a elektrohydraulickým reverzorem PoweShuttle, umožňujícím změnu směru jízdy bez nutnosti sešlapovat spojkový pedál a řadit převodové stupně.

Převodovka při maximálních rychlostech 40 km/h pracuje na úsporných 1750 otáček za minutu, čímž zejména v dopravě šetří provozní náklady. V nejčastějším rozsahu rychlostí 4–12 km/h disponuje stroj 13 převodovými stupni.

Rovnoměrné zatížení tříbodového závěsu a maximální zdvihací sílu 8,5 tuny zajišťují dva pomocné válce. Crystal má čtyřsekční přídavný rozvaděč, který je ovládaný elektronicky, tzv. FingerTipem umožňující operátorovi stroje regulovat dobu a množství dodávaného oleje.

Rozvaděč je dále vybavený velkou zpětnou ¾ rychlospojkou pro odpad z rotačního hydromotoru. Samozřejmostí je zapojení efektivního systému řízení orby EHR Hitchtronic, jde o automatickou regulaci zadní tříbodového závěsu, která snižuje spotřebu paliva o 5–7 %.

Kabina traktoru je šestisloupková, odpružená a má vynikat nízkou hlučností. S ohledem na zlepšení výhledu je nyní kabina posazena o 10 cm výše. Operátor se může těšit na pohodlnější práci, a to díky multifunkčnímu panelu s ovládacími prvky v kabině, bowdenovému řazení, pneumaticky odpruženému natáčecímu sedadlu, nové přístrojové desce, panoramatickým zrcátkům nebo zabudovanému oknu ve střeše.

Stroj lze vybavit také osmi LED světly osvětlující pracovní plochu kolem traktoru. Standardním vybavením stroje je klimatizace a rádio. Sedadlo operátora i spolujezdce je vybaveno bezpečnostním pásem a sedadlo řidiče je doplněno o senzor, který odpojí PTO v momentě, kdy opustí své místo. V případě potřeby může operátor PTO zapnout z vnějšku ze zadního blatníku.

Crystal HD má přední nezávisle odpruženou hnanou nápravu. Ta se skládá ze dvou samostatných nezávisle odpružených polonáprav a současně je vybavena 100% ovládanou uzávěrkou diferenciálu. Na přání je možné pořídit i centrální mazání mazných bodů nápravy.

Objem palivové nádrže traktoru je 300 l a stroje disponuje i 32 l nádrží na močovinu. Maximální rychlost stroje je 40 km/h, délka traktoru je 5,4 m, šířka 2,5 m a výška lehce přesahuje 3 m.

Na trh míří modernizovaný Crystal jako vlajková loď značky Zetor. Zákazníkům je nabízen ve dvou variantách, a to jako Crystal HD 150 a Crystal HD 170.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)