Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zetor zahájil výrobu traktorů v novém designu Pininfarina

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
V posledních dnech sjíždějí z výrobní linky brněnského výrobce traktorů Zetor první stroje modelové řady Major v novém designu.

Společnost Zetor Tractors a.s. představila modelovou řadu Major v novém designu již na podzim loňského roku na veletrhu Agritechnica v německém Hannoveru, od té doby se stroj prezentoval na řadě dalších výstav po celé Evropě.

Zájemci o tuto modelovou řadu se konečně dočkali a 16. července letošního roku byla zahájena v brněnském závodě sériová výroba, a to obou verzí CL i HS. Jedná se o čtyřválcové stroje s výkony 55 kW (75 k) s motory DEUTZ.

Verze CL je jednoduchým mechanickým strojem s převodovkou 12/12, verze HS přináší větší komfort obsluze díky převodovce s rozsahem rychlostí 24/12 a s maximální rychlostí 40 km/h. Převodovka je vybavena dvoustupňovým násobičem točivého momentu a elektrohydraulickým reverzorem umožňujícím změnu směru jízdy při zatížení. Zvedací síla modelu CL je 2400 kg, HS uzvedne až 3300 kg, což je nadstandardní výkon u traktorů této třídy.

Design nového modelu Major vychází z konceptu italského studia Pininfarina. Prvotním impulsem ke spolupráci se studiem byl záměr vytvořit produkt se silnou estetickou hodnotou, který bude podtrhovat sílu a dynamiku strojů značky Zetor.

Tento koncept Zetor by Pininfarina byl v roce 2015 s velkým úspěchem představený na mezinárodním veletrhu zemědělské techniky Agritechnica v Hannoveru. Následující rok došlo k rozpracování designového konceptu pro sériovou výrobu. A protože je modelová řada Major u zákazníků jednou z nejoblíbenějších, premiéru v novém hávu pro sériovou výrobu si vysloužila právě ona.

Marián Lipovský, výkonný ředitel Zetor Tractors a.s. uvedl, že v příštím roce budou na trh uvedeny s novým designem, navazujícím na koncept Zetor by Pininfarina, traktory modelových řad Proxima a Forterra.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)