Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zetor Forterra HSX: Letošní novinka

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Zetor letos rozšiřuje svou řadu traktorů o model s reverzační převodovkou se systémem HSX.

Zetor Forterra HSX je model se čtyřválcovým přeplňovaným motorem nové generace a reverzační převodovkou se systémem HSX. Tato nová pětistupňová synchronizovaná převodovka umožňuje celkem 30 + 30 rychlostí a je doplněna o třístupňový automatický násobič se zvýšeným tlakem na 19 bar.

K pohonu traktorů Forterra HSX poslouží čtyřválcové vznětové motory Zetor s turbodmychadlem o objemu 4156 cm3. Zákazníci budou moci vybírat z verzí 100 (71 kW/96 k), 110 (79 kW/107 k), 120 (86 kW/117 k), 130 (95 kW/130 k nebo 93 kW/126 k) a 140 (100 kW/136 k). Nejvyšší hodnota točivého momentu je od 391 do 570 Nm.

Tyto motory se vyznačují vysokým stupněm převýšení točivého momentu (více než 36 %) a úspornými vlastnostmi, díky kterým má 225 litrová nádrž vydržet na celý pracovní den. Motory jsou opatřeny filtrem pevných částic pro snížení hodnoty emisí.

Nová elektrohydraulická reverzace otáček je řazená pod zatížením (tzv. Power Shuttle), což přináší vyšší komfort a užitnou hodnotu. Hydraulikou je ovládáno také řazení otáček hnací hřídele PTO.

Zvedací sílu až 7000 kg a rovnoměrné zatížení traktoru zajišťují dva vnější pomocné hydraulické válce. Středotlaký filtr má zajistit spolehlivost hydrauliky.

Díky rozvoru 2490 mm má být Forterra HSX ještě stabilnější než výchozí Forterra s rozvorem 2390 mm.

Stejně jako traktory modelové řady Forterra budou i modely řady Forterra HSX standardně vybaveny funkcí automatické regulace zadního tříbodového závěsu HithTronic, oceněnou na mezinárodní výstavě Agrotech 2012 v Polsku zlatou medailí.

Přístrojová deska Zetoru Forterra HSX je vybavena LCD displejem, jehož prostřednictvím bude řidič informován o řadě důležitých provozních údajů. K zjednodušení servisu přispěje elektronika s CAN protokolem.

Bezpečnostní spínač umístěný v sedadle řidiče znemožní nastartování motoru nebo rozjetí traktoru, pokud řidič nesedí na sedadle.

Díky optimalizaci uložení kabiny na silentblocích a použití nových kombinovaných podlahovin došlo k výraznému omezení přenosu hluku a vibrací na pracoviště řidiče.

Univerzální zemědělský kolový traktor Zetor Forterra HSX bude veřejnosti poprvé představen na veletrhu TechAgro 2012. Jeho sériová výroba bude zahájena v červnu 2012.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)