Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kuriózní zjištění australského vědce: Staré diesely vábí pavouky ve velkém

Stanislav Kolman
Diskuze (11)
Odborník na pavouky z Queenslandského muzea přichází s nečekaným způsobem, jak pochytat vzácné exempláře. Postačí k tomu staré dieselové auto.

Doktor Robert Raven je arachnolog, tedy odborník na pavouky všeho druhu. Jeho nejnovější výzkum vysvětluje, proč se pavouci zbíhají k autům na volnoběh, ale i to, jak tomu lze předejít.

„Když necháte starší vůz s naftovým motorem běžet na volnoběh na písku v horkém dni, nahrnou se k němu pavouci, kteří by se jinak za denního světla nehnuli. Vibrace motoru je značně rozruší,“ vysvětluje pro tamní server news.com.au.

Ideálním vozem pro přivábení co největšího počtu pavouků je prý právě starý diesel, nejlépe s přiřaditelným pohonem všech kol. Takové auto údajně přetíží smysly pavouků tak moc, že zapomenou na pud sebezáchovy a běží přímo ke zdroji nebezpečí.

S největší pravděpodobností se chtějí schovat do tzv. bodu nula mezi koly vozu. Právě tam by od nepříjemných vibrací mohli najít úlevu, což vlastně funguje na principu oka hurikánu.

Zatímco většinu lidí představa sbíhajících se pavouků k vlastnímu autu děsí, Raven je nadšený. Dokonce si pořídil staré dieselové auto, aby mohl pochytat co nejvíce exemplářů. „Pomocí této metody získáme větší počet druhů, než s využitím jakékoliv jiné metody sběru. Toto je nejlepší způsob, pavouci se sbíhají z děr v zemi, zpod kůry stromů, anebo z jejich větví,“ raduje se australský vědec.

Řešením pro lidi, kteří pavouky nemohou vystát, je pořízení moderního auta, nejlépe s benzinovým motorem. Mají-li Australané doma dieselová auta a novou investici neplánují, doporučuje Raven v horkých dnech alespoň vynechat chod na volnoběh.

Ke kuriozitě s dieselovými auty a chytáním pavouků přikládá doktor ještě jednu vtipnou historku. Žena si k němu přišla o radu, zdali může žalovat školu svého syna, když v aktovce našel živého pavouka slíďáka. Když se jí zeptal, jestli jezdí starším autem na naftu a nechává jej ráno běžet na volnoběh, byla překvapena, jak to ví. Chlapec si totiž krátce před odjezdem odložil tašku hned vedle vozu a pavouk se s ním následně svezl až do třídy.

Foto: Stephen Kruso

Stanislav Kolman
Diskuze (11)
Avatar - Ozzman
20. 2. 2018 10:38
Re: dalsi duvod proc nemit dyzl
V mé situace byla žena, kdo ho z auta vyháněla >:D Já na to taky nesahnu >:D
20. 2. 2018 10:10
Re: dalsi duvod proc nemit dyzl
Na pavúkov v aute už umrelo kvantum Čechov, kokso vzdávam sa, tak silný argument už neprebijem. Diesel nikdy!
20. 2. 2018 08:42
Re: dalsi duvod proc nemit dyzl
v tyhle situaci by manzelka zpusobila hromadnou dopravni nehodu >:D .
nastesti ji to nehrozi, protoze u nas je dyzl zakazany slovo ...
Avatar - JDM
20. 2. 2018 08:28
U nas
ke staremu dieselu pribehne Ada .taky to normalni lidi desi
Avatar - Ada je zase tady
20. 2. 2018 07:48
Odborník
Odborník si pořídil starý diesel, protože se s ním lépe jezdí, než s cukajícím, žravým a líným muzeálním zážehovým motorem! Je vidět, že dotyčný Australan není žádný blb.