Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zkrachovalou automobilku Fisker získá čínská firma Wanxiang

redakce AUTO.CZ
Diskuze (15)
Bankrotový soudce schválil prodej zbývajícího majetku americké značky Fisker čínskému výrobci automobilových součástek Wanxiang.

Čínská firma Wanxiang Group zvítězila v aukci na majetek společnosti Fisker s konečnou nabídkou 149,2 miliony dolarů, což v přepočtu činí téměř tři miliardy korun. Aukce trvala tři dny. Wanxiang svojí nabídkou překonal dalšího zájemce, skupinu Hybrid Technology, v jejímž čele stojí hongkongský miliardář Richard Li.

Wanxiang již loni v podobné aukci koupil firmu A123 Systems, která byla dodavatelem akumulátorů pro Fisker. Nyní v listinách pro soud nový čínský majitel uvedl, že by mohl obnovit výrobu v příštích měsících. Odhaduje, že v prvních osmnácti měsících prodá více než tisíc vozů Karma v Americe a pět set v Evropě.

Fisker, výrobce vozů Karma, podal návrh na insolvenční řízení v listopadu 2013. Výrobu přitom firma zastavila již předloni. Fisker původně počítal s roční produkcí až 100.000 automobilů. Domácí prodej jeho Karmy se však pohyboval ve stovkách kusů ročně. Celkem tak firma vyrobila jenom zhruba 2500 exemplářů.

V rámci podpory výroby automobilů na elektřinu získal Fisker v roce 2009 od vlády úvěrovou garanci na 529 milionů dolarů a vyčerpal z ní 193 milionů, dokud mu v roce 2011 vláda čerpání pro neplnění podmínek zastavila. Od soukromých investorů získala firma asi 1,2 miliardy dolarů.

Hybrid Technology loni koupila výhodně od vlády dluh Fiskeru. Za dluh více než 160 milionů USD zaplatila 25 milionů dolarů a původně plánovala, že převezme Fisker tak, že mu odpustí dluh 75 milionů USD. Další věřitelé by podle plánu nedostali téměř nic. Bankrotový soud však v lednu nabídku odmítl a rozhodl, že automobilka se prodá v aukci.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (15)
Avatar - Barrichello
20. 2. 2014 10:19
Re: Blázni
Tak brzy dopadne celá evropa.....co nekrachne skoupí čínani za peníze které vydělaj....ve francie už skupují vinice a vinohrady.....je jen otázkou času, kdy dojde i na luxusní oděvní a komsetické značky, ještě nějakou tu automobilku a s EU je konec.....

Německo to samo neudrží a už to pojede do kopru.

Nejen u nás se už skoro nic nevyrábí, těch zemí je čím dál víc.

Orinetace na služby je hezká, ale to na ty služby musí nejdřív lidi mít. Oreintace na technologie je taky špatná, nebot ty technologie už je dnes čína i další schopná poměrně dobře okopírovat a jen jen otázkou času, kdy v srovnatelné kvalitě, peněz má čínská vláda i tamní podnikatelé opravdu dost.

Nenažrané EU firmy si podobně jako některé americké podkopávají přesunem výroby do asi vlastní hrob, navíc cena pracovní síly bude stoupat i v číně.....a vrátit do evropy výrobu něčeho, co zde jako odvětví bylo prakticky zlikvidováno není snadná věc....

K tomu zdecimovaná příroda.....no opravdu světlá budoucnost.
Avatar - Emel
19. 2. 2014 22:11
Re: Blázni
Může tě utěšovat to, že je to vzájemné ;-)
Avatar - Emel
19. 2. 2014 22:11
Re: Blázni
Peníze nesmrdí a věřitele řečmi o kolébce moderní civilizace (nápověda: na E) neuspokojíš...
Avatar - flyboyeda
19. 2. 2014 21:57
Re: Blázni
Česká Republika neexistuje, jsme pod vedením nadnárodních společností a jejich poskoků, kteří se nazývají politici

stydím se za Česko
Avatar - 3_diamanty
19. 2. 2014 21:56
Re: Blázni
uz je to tak aj v reali... taky nas slavny slovak telekom uz dnes riadi cinsky huawei a bude este horsie..... ved uz nostradamus predpovedal ze zlta rasa ovladne svet, je to tak