Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zloději pomocí zesilovače ukradli rodině už tři Lexusy. Policie je bezradná

Stanislav Kolman
Diskuze (23)
O autech odcizených pomocí zesilovače signálu jste určitě už slyšeli. Snad nejhorší zkušenost má s tímto typem kriminality jedna kanadská rodina, které zloději takto ukradli již tři vozy.

Zatímco dříve kráčela ruku v ruce s krádežemi aut vymlácená okna, dnes si moderní zloději poradí i bez velkých škod. Stačí k tomu zesilovač rádiových vln, díky kterému si systém automobilu myslí, že klíček je v jeho bezprostřední blízkosti. Ten přitom může být klidně „v bezpečí“ za zamčenými dveřmi domu.

Videa takových incidentů se poslední měsíce šíří internetem nejen ze zahraničí, ale i z České republiky. Zatím nejznámější případ se odehrál v Hradci Králové, kde si zloději počátkem roku takto přivlastnili BMW za méně než dvě minuty.

Podobných osudů jsou ve světě bohužel desítky, tím pravděpodobně nejsmutnějším je však příběh rodiny Downeyových z Kanady. Ta během letošního léta přišla už o tři automobily značky Lexus. První byl odcizen v červnu letošního roku, přičemž vůz z místa před domem zmizel i několika rodinám v sousedství. Policie to uzavřela jako profesionální operaci organizovaného gangu. Jenže ten se o pár týdnů později na místo vrátil a rodině ukradl další dva Lexusy stojící před stejným domem, kde členové už před časem řádili. Vyšetřovatelé jsou bezradní a pachatelům nemohou přijít na stopu.

Rodina Downeyových po dvou nešťastných incidentech váhá, zdali si opět pořídí vůz japonské automobilky. A pokud ano, prý určitě s mechanickým zabezpečením volantu. Těžko říct, jestli by si rodina pořízením vozu jiné značky pomohla. Studie německé organizace ADAC totiž před časem odhalila, že stejným způsobem může být odcizeno až 24 modelů nejrůznějších značek.

Jak podobnému incidentu předejít? Policie majitelům moderních aut radí, aby klíče uschovali uprostřed domu a co nejdále od vozidla. Ideálně v plechové nádobě, některým se prý osvědčila lednička či mikrovlnná trouba…

Stanislav Kolman
Diskuze (23)
15. 8. 2018 23:23
A přitom je to tak jednoduché...
...nekupovat si auto s bezklíčovým přístupem. Lidstvo na svou lenost jednou zahyne! :-O :no:
Avatar - wakantanka
15. 8. 2018 10:09
Re: To
No máš pravdu s tou vybitou baterkou a s tým ostatným. Pritom by stačilo, aby keyles len auto otváral a následne ho vložiť niekam do štrbiny, alebo na nejaké konkrétne miesto, kde by sa vedel trebárs bezdrátovo dobíjať. Vyriešiť by sa to dalo, len by automobilky, resp. ich dodávatelia týchto systémov, museli chcieť.
Avatar - Jopino
14. 8. 2018 12:44
Re: To
Tady je vcelku dobře popsané, jak snadné jde odcizit Land Criuser. Včetně vyrušení lokace auta. Výbavičku má frajer slušnou.

[odkaz]

No a tady je video, o kterém jsem se zmiňoval ve vztahu k vyřazení signálu karty v případě, že to není zapotřebí. Opravuji, že upgrade nenabízí Sherlog, ale jiná firma. Video je Bohu žel v polštině.

[odkaz]
14. 8. 2018 11:56
Re: To
Ja naopak - rychlo som si zvykol a dalsie auto bude tiez s keyless. Mal by byt rozhodne tlak na to, aby system nebolo take jednoduche obist - na co technologie su uz davno, akurat implementacia je za opicami. A zase az tak jednoduche s tym zosilnenim to tiez nie je. Iba sa bulvarne demonstruje, ze to mozne je (pri odflaknutej technologii) - no ale budme uprimni, auta sa kradli vzdy a demonstrativne sikovny corkar otvoril auta aj ked elektroniku nemali. Dnes akurat vymenili fyzicke naradie za SW. To vsak automaticky neznamena, ze si Fero kupi par suciastok a je z neho profik, co otvori kazde auto.
Avatar - Jopino
14. 8. 2018 11:40
Re: To
Keyless, Kessy, SmartKey atp. - bezklíčkový vstup a start (obecně řečeno). Je to tak, jak píšeš. Jsou auta, která "umí" odemknout zámky (případně pouze zámek řidiče), už před příchodem ke klice, a pak auta, kde musíš "vzít" za kliku, nebo stačit spínač u kliky. I v rámci jedné automobilky jsou použity různá řešení. Já to až tak nesleduji, spíš "koukám na následky". Ve svém autě jsem si za tuto vymoženost nepřiplácel a šel cestou klasiky - "tzv. vystřelovacího DO".
Jo, jo, Renault, průkopník s kartami ;-)