Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

10 tajemství Maserati Levante: Je libo hedvábný interiér nebo tažné zařízení?

David Bureš
Diskuze (14)
Nové SUV z dílny Maserati vedle dynamických vlastností myslí i na praktičnost. Motor vyráběný od Ferrari díky tomu klidně může pohánět vůz s tažným zařízením.

Maserati Levante je dlouho avizované SUV, které se světu konečně ukázalo na nedávném ženevském autosalonu. I po premiéře si však první SUV této značky zachovalo mnohá tajemství. Automobilka s trojzubcem ve znaku se nyní rozhodla je odhalit.

Novinka chce nabídnout perfektní jízdní vlastnosti, na sněhu a ledu chce být dokonce nejovladatelnějším SUV ve své kategorii. Tyto vlastnosti pak mají být zabaleny do jedinečných tvarů.

Design

Autoři tvarů Levante se toto SUV snažili navrhnout tak, aby nadále bylo typickým Maserati. Důležité je hlavně provedení masky chladiče inspirované konceptem Alfieri, které se v následujících letech objeví i na dalších modelech značky. Profil střechy má připomínat kupé, není to ale tak výrazné jako třeba u BMW X6. Specialitou jsou pak dveře, které jsou bezrámové, což u SUV není zrovna typický prvek. Kromě Subaru Forester druhé generace si nevzpomínáme na jiné SUV s takovými dveřmi.

Lak karoserie je možné vybírat ze 13 barev, přičemž tři z nich jsou dostupné speciálně pro tento model. Celek mohou zdobit jedny ze čtyř nabízených kol. Základem jsou 18palcová kola, Levante S vsadilo na devatenáctky. Za příplatek je možné objednat i dvacítky nebo jednadvacítky.

Skvělá aerodynamika

Křivky Levante nebyly navrhovány jen s ohledem na jejich krásu, ale také na aerodynamiku. Součinitel aerodynamického odporu činí jen 0,31, což je na poměry SUV skvělá hodnota. Cílem konstruktérů bylo maximalizovat proudění vzduchu především v mřížce chladiče a také v podbězích kol, čemuž mimo jiné pomáhá speciální roletka v masce chladiče.

Rozměry

Levante je 5.003 mm dlouhým automobilem, jehož rozvor náprav činí 3.004 mm. Velikostně se tak řadí k vozům typu Audi Q7. Levante široké 1.968 mm a vysoké 1.679 mm. Zavazadelník nabízí objem 580 litrů, přičemž přístup do něj je zajištěn elektricky otevíraným víkem zavazadel. Palivová nádrž pojme 80 litrů pohonných hmot.

Interiér

Koncepce palubní desky byla přejata z Ghibli. Standardem je vedle koženého čalounění multimediální systém ovládaný prostřednictvím 8,4“ dotykového displeje a rádio s osmi reproduktory. O oživení kabiny se starají klasické analogové hodiny s modrým číselníkem a bílým podsvícením.

Interiér je možné si přizpůsobit pomocí nabízených variant Sport a Luxury. Specialitou je i plně kožená verze, v jejímž případě jsou jemnou kůží čalouněny i palubní deska a dveřní panely. Exkluzivní výbava Zegna dle stejnojmenného návrháře pak znamená speciální kombinaci prémiové kůže a přírodního hedvábného vlákna.

Motory

Nabídka motorů pro SUV Levante je totožná jako v případě sedanu Ghibli. To znamená použití tří verzí třílitrových šestiválců. Dvě benzinová biturba vyráběná u Ferrari zastupují varianty s 257 kW a 316 kW, což je v obou případech o něco více než v Ghibli. Sedan by se jich měl dočkat v rámci chystané modernizace. V souladu s tradicí značky je výfukový systém řízen pneumatickými ventily, které zachovávají bohatý zvukový projev navzdory přeplňování.

Třetím nabízeným agregátem turbodiesel s 202 kW a 600 N.m. Motor využívá přímé vstřikování s krátkou prodlevou trysek a společným rozvodem paliva. Nejvyšší tlak vstřikování je 2000 bar. Systém přitom zvládne až osm vstříknutí během jediného cyklu. O přeplňování se stará turbodmychadlo s kuličkovým ložiskem a proměnnou geometrií s variabilními tryskami. Zvuku turbodieselu pomáhají dva zvukové servopohony poblíž trubek výfuku, které zvýrazňují nejatraktivnější tóny motoru a upravují je podle způsobu řízení vozu.

Převodovka

Všechny jednotky standardně spolupracují s osmistupňovou automatickou převodovkou z dílny ZF. Řidič přitom může vybírat až ze sedmi nastavení řazení. Novinkou u Maserati je mód offroad, který udržuje požadovanou rychlost a auto ji drží při jízdě do kopce.

Maserati Levante – technická data nabízených verzí
Model Levante Levante S Levante Diesel
Motor 3.0 V6 biturbo 3.0 V6 biturbo 3.0 V6
Zdvihový objem [cm3] 2979 2979 2987
Válce/ventily 6/4 6/4 6/4
Největší výkon [kW/min] 257/5750 316/5750 202/4000
Točivý moment [N.m/min] 500/4500-5000 580/4500-5000 600/2000-2600
Převodovka 8A 8A 8A
Max. rychlost [km/h] 251 264 230
Zrychlení 0-100 km/h [s] 6,0 5,2 6,9
Komb. spotřeba [l/100 km] 10,7 10,9 7,2

Podvozek

Konstrukce Levante vychází z nabízených sedanů Ghibli a Quattroporte. Všechny prodávané varianty Levante jsou standardně dodávány s pohonem všech kol, který je založený na elektronicky řízené vícelamelové mokré spojce. Ta je vložená do rozdělovací převodovky připojené s přední nápravou hnacím hřídelem. Za normálních jízdních podmínek je všechen točivý moment posílán na zadní kola, v případě ztráty trakce se však během pouhých 150 milisekund může rozložení točivého momentu změnit na 50:50 mezi nápravy.

Standardem je též vzduchové odpružení, které umožňuje nastavit šest různých jízdních výšek. Světlá výška Levante v základním nastavení činí 207 mm, může se však zvýšit o dalších 40 mm, nebo naopak snížit o 35 mm. Při zaparkování se vůz sníží o 45 mm, aby usnadnil nastupování.

Přední náprava je rovnoběžníkového typu, vzadu je víceprvkové zavěšení. Na zadní nápravě navíc najdeme i samosvorný diferenciál. V oblouku přitom pomáhá i vektorování točivého momentu, alias přibrzďování vnitřního kola.

Bohatá výbava

Samozřejmostí je také bohatá výbava. Už v základu Levante nabídne bi-xenonové světlomety, tempomat, dvouzónovou automatickou klimatizaci nebo bezklíčové otevírání.

Výchozí výbavu je ale možné dále významně rozšířit. Mezi příplatkovými prvky jsou třeba i elektricky nastavitelné pedály pro perfektní nastavení jízdní pozice a vůbec poprvé v dějinách Maserati i tažné zařízení. Díky němu Levante utáhne přívěs těžký až 2.700 kg. Kvalitní poslech hudby pak může zajistit hudební systém Harman Kardon nebo Bowers & Wilkins.

Originální doplňky

Levante je automobilem pro každý den, nikoliv hračkou jen pro víkend, a podle toho k němu Maserati přistupuje. K dispozici je třeba i bohatá nabídka originálních doplňků, kterou bychom od výrobce s trojzubcem ve znaku zrovna nečekali. Je libo hliníkové víceúčelové střešní ližiny, střešní nosič na lyže či snowboardy, nebo raději nosič kol? Objednávat je možné také autosedačky vyvinuté ve spolupráci s firmou Peg Pérego nebo rozdělovací přepážku kufru na zavazadla.

Náročné testování

Maserati dlouhá léta dávalo najevo, že by rádo svoji nabídku rozšířilo o SUV, vždyť první koncept takového auta představilo již v roce 2003. Zahájení prodeje předcházel náročný vývoj, který probíhal i v prostředích, kde italská automobilka ještě nikdy svá auta netestovala.

Levante se během vývoje podívalo do Maroka nebo do Spojených arabských emirátů, kde bylo testováno v extrémním horku. Teploty v těchto místech během zkoušek klidně vyšplhaly k 50 °C. Testovalo se i v chladném prostředí – v Laponsku, ale také na vzdáleném Novém Zélandu. Zvláštní zkoušky kvality se prováděly také v Číně a v Dubaji, hodně kilometrů testovací piloti najezdili také v USA nebo Rusku, kde se testovala spolehlivost.

Samozřejmostí je i testování kvality v rámci výroby. Po sjetí z montážní linky každé Levante absolvuje testovací jízdu dlouhou 50 kilometrů. Půlhodinovou kontrolou pak vozy procházejí ještě před samotným předáním majiteli.

David Bureš
Diskuze (14)
5. 8. 2016 11:36
Božííí
Luxusní. Mimochodem pokud za něj chcete připojit obytňák, mrkněte sem [odkaz] Nedávno jsem tu nakupoval, protože mě moje staré tažné zařízení zradilo na dálnici. :'-(
18. 3. 2016 19:37
Re: Parádní
víš kdo vynalezl telefon?
[odkaz]
ital:)
traduje se, že když vynalezl Graham Bell svůj telefon, už měl od Meucciho tři zmeškané hovory:)))
Avatar - Stejsn
18. 3. 2016 15:31
Re: Parádní
Oceňuji pečlivost, 22. června 1931 bylo skutečně pondělí :yes:
18. 3. 2016 12:38
Re: Parádní
Je to možné. Byly dokonce vyrobeny tři prototypy. Jeden na podzim roku 1929, druhý v roce 1930 s karoserií od renomovaného karosáře, který už zanikl a nakonec třetí s upraveným motorem a šasi ke konci roku 1931, ale nikdo už neví kde jsou. Slavnostní odhalení bylo 19.června roku 1931 ve 11:30, ale pak se šlo na oběd. Nakonec prý údajně vznikla jedna fotografie v pondělí 22.června 1931, ale ta se taky ztratila. Bratři maserati se pak rozhodli model s názvem, který pak zapoměli ,nevyrábět, protože by se museli v srpnu 1931 vrátit z jachty do fabriky a tuto skutečnost tam někomu oznámit. A to se jim nechtělo.

Takže jak vidíš ... italové jsou vždy napřed.
Avatar - Dinar
18. 3. 2016 12:08
Re: Parádní
Nee, bylo to už na podzim 1927, ale nic si z toho nedělej, je to obvyklá chyba. ;-)