3 způsoby financování nového vozu a rady jak usmlouvat nižší cenu

Prezentace klienta
Pořízení nového automobilu je dlouhodobou investicí, kterou není radno uspěchat. Ještě před tím, než vyrazíte do autoprodejny, budete pravděpodobně řešit otázku financování.

Jaký způsob financování zvolit a vyplatí se více spotřebitelský úvěr, klasický anebo operativní leasing? Podívali jsme se jednotlivým variantám na zoubek a porovnali jejich výhody a nedostatky. Zároveň přinášíme několik rad a tipů, jak usmlouvat nižší cenu vozu.

Když zvolíte spotřebitelský úvěr

Nejrozšířenějším způsobem, jak koupi nového automobilu financovat, je klasická půjčka na auto. Výhod má hned několik. Nejen, že se automobil dostává ihned po zaplacení do vašeho vlastnictví, pokud podnikáte, můžete si nárokovat jednorázový odpočet celé DPH z kupní ceny na počátku splácení. Kromě toho jste i ekonomickým vlastníkem vozu a provádíte jeho daňové odpisy.

Každá mince má ovšem dvě strany a i v případě spotřebitelského úvěru existují rizika, o kterých byste měli vědět. Důležitý je nejen výběr vhodného poskytovatele bankovní či nebankovní půjčky, ale také skutečnost, že ne každý spotřebitel na úvěr dosáhne. Jistou, v současné době velmi oblíbenou alternativou, jsou i půjčky od lidí, mezi kterými je průkopník společnost Zonky. Zvolíte-li spotřebitelský úvěr, myslete také na to, že budete na vlastní náklady provádět veškeré opravy a servis.

Když zvolíte klasický leasing

Druhou nejoblíbenější variantou financování koupě osobního vozu je standardní leasing. Tady je ovšem potřeba počítat s tím, že majitelem automobilu je až do doplacení celé částky leasingová společnost. S autem tak nemůžete svévolně nakládat (například jej v případě potřeby odprodat). Leasingová společnost vám obvykle nabídne také další produkty (například pojištění), které bývá obvykle levnější, než kdybyste si ho zařizovali sami.

Oproti spotřebitelskému úvěru bývají měsíční splátky nižší, ovšem je zde potřeba počítat se zůstatkovou cenou vozu po ukončení leasingu. Pokud byste během splácení vůz poškodili, připravte se také na to, že vyrovnání s leasingovou společností nebývá ke klientovi příliš vstřícné. Další riziko spočívá také v krachu leasingové společnosti. V takovém případě přijdete nejen o peníze, ale pravděpodobně také o samotný automobil.

Když zvolíte operativní leasing

Zajímavou novinkou posledních let je tzv. operativní leasing. Na rozdíl od leasingu klasického není potřeba složit na začátku akontaci a prakticky stále jezdíte novým vozem. Mějte ale na mysli to, že automobil máte pouze vypůjčený, což může být problém třeba v případě drobných škod, na které se obvykle nevztahuje pojistka. Automobil navíc mohou řídit pouze osoby uvedené ve smlouvě.

Měsíční splátky bývají opět nižší, než u spotřebitelského úvěru, automobil ale nikdy nebude váš. Kromě nižších měsíčních splátek patří mezi další výhody i servis a opravy vozidla v režii leasingové společnosti nebo náhradní vůz v případě nepojízdnosti toho pronajatého. Nevýhodou některých leasingových společností je omezení maximálního počtu ujetých kilometrů.

Jak usmlouvat nižší cenu? Praktické desatero

1.      Do autoprodejny zamiřte společně s mechanikem a nezávislou osobou

2.      Před jednáním se vyzbrojte co největším množstvím argumentů

3.      Zjistěte si o kupovaném modelu maximum informací

4.      Ověřte si, jaké jsou jeho typické a nejčastější závady

5.      Žádejte o snížení ceny v důsledku očekávaných oprav v budoucnosti

6.      Najděte si konkurenční nabídky daného automobilu

7.      Nevzdávejte se zkušební jízdy

8.      V případě výskytu byť jen drobné závady, žádejte o slevu

9.      Před zahájením jednání se zbavte veškeré agrese a negativních pocitů

10.      Při jednání se chovejte kulturně a uvádějte věcné argumenty

Tento článek vznikl za spolupráce největších srovnávačů finančních produktů Půjčky.cz, Úspory.cz, Coolpůjčky.cz a PůjčkyHned.cz.

Prezentace klienta
Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly