Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Abarth 695 biposto: Nejrychlejší silniční štír všech dob

Michal Fokt
Diskuze (0)
Abarth představuje v Ženevě dvoumístný model 695 biposto, o níž tvrdí, že je nejrychlejším Abarthem se silniční homologací, jaký kdy vznikl. Má přitom jen 190 koní.

Abarthu se osvědčila výroba speciálních verzí modelu 500 a proto v nich pokračuje i nadále. Nejnověji se tak děje v Ženevě, kde debutuje model 695 biposto. Padesát let poté, co se tamtéž představil vůbec první ostrý Abarth 695. Název prozrazuje největší specialitu novinky - je totiž pouze dvoumístná, což má zvýraznit její sportovní ambice nejrychlejšího silničního Abarthu všech dob.

Ano, tenhle škorpion bude pěkně kousavý, jeho motor 1.4 T-Jet byl totiž nafoukán na 190 koní (140 kW), což sice na dnešní dobu není nic extra, ale jen do chvíle, než zjistíte, že 695 biposto váží 997 kg a tudíž tu hovoříme o autě s výkonovou hmotností 5,2 kg na koně, což je prý nejlepší hodnota v daném segmentu. Díky tomu dokáže zrychlit z nuly na stovku za 5,9 s a pozor, na svou výlučnost nijak dramaticky neupozorňuje, tak se raději rozmyslete, než se s nějakým Abarthem 500 pustíte do křížku. Jeho specifičnost odhalíte až v interiéru, kabina 695 má za předními sedadly ochranný rám, na němž jsou upevněny čtyřbodové bezpečnostní pásy.

Dvoumístnou pětistovkou ale novinky nekončí, Abarth představí verzi 595 modelového roku 2014 se čtyřmi laky a třemi barevnými kombinacemi, novými koly v retrodesignu a moderním TFT displejem na středovém panelu.

V neposlední řadě se nám představuje závodní verze Abarth 695 Assetto Corse Evoluzione, jehož výkon byl zvýšen z 200 na 215 koní (158 kW). Aby bylo zejména značkové závodění co nejférovější, je tento upgrade nabízen též formou paketu pro stávající Asetto Corse.

Michal Fokt
Diskuze (0)