Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Absurdní zákaz reklamy na terénní auto: Jezdilo v ní terénem…

Marek Bednář
Diskuze (5)

Tři roky stará britská reklama na Toyotu Hilux dostala stopku, protože podle Úřadu pro standardy reklamy vyzařovala dojem jízdy v terénu bez ohledů na „environmentální dopady“.

Leckdy až absurdně přísné standardy britského Úřadu pro standardy reklamy znovu zasahují, tentokrát proti dvěma reklamám automobilky Toyota na model Hilux, prvně představeným v roce 2020. Ve video-reklamě „stádo“ hiluxů jede nejprve říčním korytem, později po asfaltu, městem a dalšími místy. V plakátu zase dva hiluxy jedou terénem pod nápisem „Zrozen k toulkám“.

Video se připravuje ...

Toyota Hilux jako terénní pick-up je skutečně zrozena k tomu, aby jezdila mimo asfalt, třeba místy, kudy asfaltové silnice prostě nevedou. Reklamy tak ukazují přesně to, k čemu je vůz určen. Úřad je však přesto zakázal, a to kvůli porušení standardu, že reklamy musí být „připraveny se smyslem pro odpovědnost směrem ke spotřebiteli i společnosti“.

Reklamy Toyoty tento standard porušily tím, že „dojem, který jízdní scény v obou reklamách dávají, je dojem jízdy bez účelu, v terénu a v přírodních ekosystémech, které navíc nebere ohledy na environmentální dopady takové jízdy“.

Automobilka argumentovala, že reklamy jsou v prostředí, které nevypadá jako britský venkov, a že nenabádají britského spotřebitele k napodobování aktivit, které vyobrazují. Úřad se však nenechal obměkčit a kontroval, že reklamy ukazují realistickou jízdu aut způsobem, který by mohl podporovat nezodpovědné chování.

Stejný úřad přitom v roce 2021 povolil reklamu automobilky Jaguar Land Rover, která ukazovala automobil v lese s popiskem „Život je o tolik lepší bez omezení“. Tehdy to odůvodnila tak, že popisek se vztahuje nikoliv k jízdě terénem bez omezení, nýbrž k restrikcím souvisejícím s koronavirovou pandemií.

Zrovna Velká Británie přitom nepatří k zemím, kde by bylo plošně zakázáno jezdit mimo asfalt, či kde by vlastnictví terénního pick-upu z jakéhokoliv jiného důvodu postrádalo smysl. Kromě řady brodů na běžných, veřejných asfaltových komunikacích také v Británii existují tzv. green lanes – lesní a polní cesty, které jsou veřejně přístupné komukoliv i autem a které nezřídka vyžadují skutečný offroad k tomu, aby je člověk zvládl projet.

Marek Bednář
Diskuze (5)

Doporučujeme

1. 12. 2023 08:40
Re: druhej pohled
Ne tohle byl zjevně nějakej idiot. Západní svět je ve srač-kách a bude bohužel čím dál tím ve větších.
27. 11. 2023 10:31
Re: druhej pohled
tohle byl jeden z tech, co se vzhlidnul v ty reklame
https://www.idnes.cz/…vary-zpravy_melu
Zapadni svet je az moc tolerantni, ale napr proti rusku a chine to je raj na Zemi
26. 11. 2023 13:41
Re: druhej pohled
Zapadni svet je fakt nemocnej. Hlavne se nesmime nechat taky nakazit. :no:
25. 11. 2023 08:30
druhej pohled
a ty lesni a polni cesty, jak o nich pisete, ktery tata projizdel normalnim favoritem, ja mam dnes problem projet zvysenou ctyrkolkou, abych se vubec do vlastniho lesa dostal
a je to z velke casti kvuli podobnym ydyjotum, kteri si (mozna na zaklade techto reklam) potrebuji dokazat, jaci jsou borci, ale vlastni louku, pole, les, brod ... kde by se mohli vyblbnout, nemaj
24. 11. 2023 18:53
Nic ve zlým
Ano, Toyoto dojeď !!! rád tě povodím v pracovním prostředí kde je vše. Bláto, písek, kolejiště, betonárka, můžeš zkusit i zapadnutí po nápravy, vody kolik chceš dá se zajistit .
Za mě environmentální je naivní, tím že přebrodí tůň vzniká nový život. Nic ve zlým nic v dobrým