Aerium Aovo Pro elektrokoloběžka: recenze ukázala, že strčí do kapsy konkurenta Xiaomi Scooter!

Komerční prezentace

Zákazníci spokojeně cestují a prodejci se radují – zájem o elektrokoloběžky stále stoupá a vypadá to, že se tento trend bude do budoucna ještě rozrůstat. Výrobci na poptávku pohotově reagují a přináší další a další modely obohacené o zajímavé vychytávky.

Perfektním příkladem je Aerium Aovo Pro – nový model, který se sice objevil znenadání, ale okamžitě si získal stabilní základnu zákazníků.

Mnoho lidí myslelo, že se jedná jen o napodobeninu podobných kousků od Xiaomi – přece jen vypadá velmi podobně. Nicméně Aovo Pro koloběžka recenze zvládla na jedničku a ukázalo se, že rozhodně nejde o žádnou kopii, ale plnohodnotný model, který nabízí prvotřídní kvalitu, stejně tak jako řadu zajímavých funkcí.

Zprovoznění během pár minut

Elektrická koloběžka Aovo Pro rozhodně není záležitostí určenou výhradně pro technicky zdatné nadšence – spíše je tomu naopak. V krabici ji najdete téměř kompletně složenou, takže stačí připevnit řídítka k základům a během minuty před vámi bude stát kompletně složené zařízení.

Než však naskočíte a vyrazíte, zařízení byste měli nechat kompletně nabít a také zkontrolovat, zda jsou všechny šroubky pevně utažené a brzdy fungují tak, jak by měly. V balení najdete i manuál – ten si před první jízdou určitě alespoň zběžně přečtěte, abyste se vyhnuli případným nepříjemnostem.

Aerium Aovo Pro Aerium Aovo Pro

Chytré ovládání pro komfortní jízdu

Mezi řidiči elektrokoloběžek se osvědčil především jeden styl ovládání a má ho i Aovo Pro koloběžka – recenze přece jen opakovaně ukazují, že se jedná o uživatelsky nejpřívětivější rozložení ovládacích prvků.

Tlačítko pro ovládání akcelerace najdete na pravém řídítku, brzdovou páčku zase na levém a přímo uprostřed na vás bude svítit jednoduchý a přitom velice funkční LCD displej. Ten má u Aovo Pro koloběžky recenze ještě lepší než konkurenční model Xiaomi M365, jelikož je jasnější a výrazně přehlednější.

Aerium Aovo Pro Aerium Aovo Pro

A jaké informace najdete na LCD displeji? Prakticky vše, co byste mohli potřebovat vědět, a to nejen za jízdy. Konkrétně vám ukáže informace o:

  • aktuální rychlosti
  • úrovni baterie
  • stavu zámku
  • rychlostním režimu
  • stavu připojení Bluetooth
  • spuštěném/vypnutém tempomatu
  • stavu světel

Pokud chcete o stavu vaší koloběžky vědět ještě více, můžete ji propojit s přidruženou aplikací, která je dostupná jak pro Android, tak iOS. Umožní vám pracovat s funkčností koloběžky jako takové a nastavit mnoho parametrů k obrazu svému. Konkrétně v aplikaci najdete:

  • aktuální rychlost
  • stav připojení Bluetooth
  • ovládání zámku
  • stav osvětlení
  • nastavení rychlostního režimu a tempomatu
  • volbu jednotkového systému
  • nastavení rychlostních omezení
  • úpravy reakce při zrychlení a brzdění
  • nastavení jazyka
  • aktualizace firmware

Výrobce myslel i na bezpečnou jízdu v noci. Dlouhým stisknutím vypínače se spustí přední bílé LED světlo, které je dostatečně silné na to, aby vám posvítilo na cestu před vámi. Zadní, červené světlo se spouští při brzdění – ostatní řidiče na vás upozorní rychlým blikáním.

Odolnost a bezpečnost na prvním místě

Oproti zmíněnému modelu od Xiaomi má elektrokoloběžka Aovo Pro výhodu i v tom, že je vybavena pevnými kolečky, která nejsou vyplněná vzduchem. Na rozdíl od pneumatik odolají přejezdům přes ostré předměty, což pro vás znamená, že ušetříte spoustu peněz, které byste jinak utratili za výměnu.

Aerium Aovo Pro Aerium Aovo Pro

Z hlediska voděodolnosti vede v porovnání s jinými značkami a variantami opět Aovo Pro koloběžka – recenze vám to potvrdí. Disponuje totiž ochranou IP65, odolá tedy bez problému i stříkající vodě, a to z kteréhokoli úhlu. Podzimní plískanice pro vás tedy nebudou představovat problém, z testování totiž vyplynulo, že hravě zvládne i průjezd kaluží.

Samozřejmě musíte dbát na zásady bezpečné jízdy, a to zejména za zhoršených podmínek. K tomu vám pomohou kvalitní kotoučové brzdy, jejichž brzdná dráha se při použití v maximální rychlosti pohybuje v rozmezí 6 a 7 metrů (cca 3 sekundy). Reagují rychle, ale zároveň nejsou příliš ostré, takže se brzdění nemusíte obávat.

Rychlost a kapacita pro snadný přesun

Když už je řeč o maximální rychlosti, určitě vás zajímá, kolik toho Aovo Pro vlastně zvládne utáhnout. Motor s výkonem 350 W dokáže vyvinout rychlost až 31 km/h. Nelekněte se, pokud jí nedosáhnete při první jízdě, elektrická koloběžka má totiž ve výchozím nastavení spuštěný limit na 25 km/h, který však můžete v aplikaci odemknout.

Výkon je dostatečný na to, abyste zvládli vystoupat do kopců se sklonem až 20°, tedy alespoň podle výrobce. U Aovo Pro koloběžky recenze uživatelů bohužel neuvádějí konkrétní čísla, nicméně shodují se na tom, že tyto situace zvládá velmi obstojně. Záleží však na vaší hmotnosti a stylu jízdy.

Baterie Aovo Pro je dimenzována na 10,5 Ah s napětím 36 V a má celkovou kapacitu 378 Wh, což je zhruba o třetinu více než u Xiaomi M365. V praxi to znamená, že s ní urazíte vzdálenost 25 až 35 km – opět záleží na stylu jízdy a hmotnosti řidiče. Tuto elektrokoloběžku je možné plně nabít za 5 hodin.

Snadné skládání i přenášení

Pokud se v elektrokoloběžkách alespoň trošku vyznáte, z výše uvedených informací můžete vyvodit, že Aerium Aovo Pro patří mezi městské modely. Z toho důvodu je opatřena praktickým skládacím mechanismem, díky kterému ji během pár sekund složíte a vezmete s sebou, kamkoliv budete potřebovat.

Na závěr musíme zmínit i jedno negativum. Jak potvrdilo několik uživatelů, při jízdě v terénu nebo silnějším šlápnutí na blatník může dojít k prasknutí držáku zadního blatníku. Situaci můžete vyřešit tím, že ho kompletně odstraníte a ponecháte jen držení kabelu zadního světla, nebo si koupíte a nainstalujete náhradní – vyjde vás zhruba na 250 Kč.

Aerium Aovo Pro Aerium Aovo Pro

I když je koloběžka velmi odolná, jako zodpovědný zákazník byste se měli zajímat i o to, jak jednou budete řešit servis a případný nákup náhradních dílů. Vše seženete přesně tam, kde si Aerium Aovo Pro zakoupíte, tedy v obchodě Vzdušín.cz, který je jejím výhradním prodejcem na českém trhu.

Komerční prezentace
Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly