Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin prodá jeden kus DB10 z nové Bondovky

David Bureš
Diskuze (0)
Agent 007 i v novém filmu Spectre bude jezdit vozem značky Aston Martin. Tentokrát se bude jednat o skutečně unikátní auto.

Aston Martin postavil speciálně pro novou bondovku Spectre model DB10. Celkem vzniklo jen 10 exemplářů tohoto vozu, které byly výhradně určeny pro účely natáčení. Automobilka na premiéře DB10 tvrdila, že nebude na prodej, nakonec ale udělá jednu výjimku.

Podle zprávy CNN Aston Martin nabídne k prodeji jeden z vyrobených exemplářů DB10. Automobil má být v příštím roce vydražen na blíže nespecifikované aukci. Hodnota vozu bude opravdu vysoká, i kvůli tomu, že sedm z 10 vyrobených DB10 bylo při natáčení Spectre zničeno.

Nový majitel se sice dočká opravdového unikátu, s autem ale nebude moci na silnici. Jelikož DB10 vzniklo primárně pro potřeby filmařů, nemá potřebná povolení pro jízdu v běžném provozu. Jelikož ale DB10 bude hlavně sběratelský kousek, nedá se ani očekávat, že by s ním nový vlastník jezdil každý den do práce a na nákupy.

O návrh křivek DB10 se postaral tým vedený šéfdesignérem Aston Martinu Markem Reichmanem. Designérský tým úzce spolupracoval s tvůrci nové bondovky, aby odpovídal jejich vizím na služební auto agenta Jejího Veličenstva. Zároveň však DB10 má ukazovat designérský směr příštích modelů britské značky.

Základem automobilu je podvozek dnešního modelu V8 Vantage S, jehož rozvor byl ale natažen o 70 mm. S V8 Vantage S sdílí DB10 i pohonný systém – 4,7litrový vidlicový osmiválec kombinovaný se šestistupňovým manuálem. Právě manuální převodovku si údajně vyžádal režisér Spectre Sam Mendes.

Britský špion James Bond jezdíval v knihách Iana Fleminga vozy Bentley, v roce 1964 ale ve filmu Goldfinger přesedl do Aston Martinu DB5. Ten se stal ikonou, a přestože 007 později využíval i vozy jiných značek (Lotus a BMW), s Astonem je i nadále nejvíce spjat.

Ikonického spojení si je vědoma i sama automobilka z Gaydonu. DB10 je sice prvním vozem speciálně určeným pro agenta 007, už model DBS se ale v roce 2006 nejdříve ukázal v tehdejší bondovce (Casino Royale) a až o rok později zamířil k zákazníkům.

David Bureš
Diskuze (0)