Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin V12 Speedster je další superauto bez čelního skla. Podívejte se na prototyp

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Superauta bez čelního auta jsou zřejmě aktuálně v módě. A o slovo se hlásí i Aston Martin.

Britská automobilka chystá speciální model V12 Speedster, za který si samozřejmě hromadu peněz. A aby nalákala zákazníky, pochlubila se spoustou fotek vozu ve fázi prototypu. Speedster si vzala na starost divize Q, která se specializuje právě na podobné limitky a netradiční záležitosti.

O pohon novinky se stará, jak už napovídá jméno, vidlicový dvanáctiválec. Má objem 5,2 litru a dvě turbodmychadla a dává výkon okolo 700 koní a točivý moment asi 750 N.m. Motor před osmistupňovou automatickou převodovku roztáčí zadní kola.

Výrobce slibuje akceleraci z klidu na stovku za 3,5 sekundy a maximální rychlost 300 km/h. To je na auto bez čelního skla, oken a střechy docela brutální.

Na design jste si jistě už udělali názor sami, snímky ale naznačují inspiraci konceptem CC100 Speedster, který Aston Martin ukázal v roce 2013. Slavil jím tehdy 100 let od založení firmy.

Vůz samozřejmě využije techniku stávajících modelů značky, zejména z Vantage a DBS Superleggera. Speedster však dostane navíc jedinečný výfukový systém z nerezové oceli, který bude vyveden vzadu uprostřed. A má zajistit specifický zvuk.

V12 Speedster přijede na architektuře z hliníku, karoserie je takřka výhradně vyrobena z uhlíkových vláken.

Aston Martin plánuje vyrobit pouhých 88 exemplářů, první dodávky jsou naplánovány na první čtvrtletí příštího roku. A cena? Začíná na 22 milionech korun.

Video se připravuje ...

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Doporučujeme