Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin V8 Vantage – cesta Tokio-Londýn

Miroslav Kudělka
Diskuze (2)
Dva Britové se ve voze Aston Martin V8 Vantage vydají na 10000 mil dlouhou pouť z Japonska do Anglie. Tato cesta je součástí programu OSN propagujícího zvyšování bezpečnosti na silnicích.

Aston Martin V8 Vantage je svým určením vůz GT, tedy pro velkou turistiku. Tento konkrétní pak své kvality již osvědčil loni v létě, když s ním zaměstnanci Astonu za 30 dní najezdili 30 tis. mil a v současné chvíli má na svém kontě již přes 100 tis. mil. Projekt cesty z Tokia do Londýna je již dva roky připravován jedním z účastníků, 58-letým učitelem Richardem Meredithem. Teprve spolupráce s firmou Aston Martin mu však umožnila její realizaci. Kolegou mu bude 42-letý Phil Colley, specialista na turistiku.

Jejich pouť povede po síti asijských dálnic, která se začala budovat před 50 lety a dokončena byla loni. Trasa vede 15 státy (Japonsko, Jižní Korea, Čína, Kazachstán, Kyrgyzstán, Uzbekistán, Ázerbájdžán, Gruzie, Turecko, Bulharsko, Maďarsko, Rakousko, Německo, Francie a Velká Británie). Startuje 25.června od hotelu Intercontinental v Tokiu a končí na Trafalgarském náměstí v Londýně o šest týdnů později. V tuto chvíli by se mělo jednat o první vůz, který celou trasu absolvuje. Tento rekordní počin ovšem není hlavním cílem celého projektu. Tím je velká propagace programu OSN na zvýšení povědomí o bezpečnosti na silnicích, především v rozvíjejících se asijských zemích. Pozornost médií by měla také přinést až 100 tis. Euro na charitativní konto určené k pořízení vzdělávacího materiálu o bezpečnosti na silnicích pro čínské děti.

Aston Martin V8 Vantage použitý pro tuto cestu je prakticky sériový. Jediné úpravy byly provedeny na zesílené ochraně olejové vany motoru, byla mírně zvýšena světlá výška a doplněno plnohodnotné náhradní kolo. Na střeše vozu je mapa celé trasy a boky vozu nesou odkazy na bezpečnostní kampaň OSN.

Miroslav Kudělka
Diskuze (2)
Avatar - da_b0mb
30. 5. 2007 22:37
Re: To moc daleko nedojedou...
to jo no...hned druhej den ho najdou na spalkach a z nadrze bude koukat hadice...Dost mozna ze o to prijdou i za jizdy :-) Pro progaci bezpecnosti bych spis volil Volvo