Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi A6 a A8 Security: luxusní obrněnci

Libor Zezulka
Diskuze (18)
Bez předchozího mediální humbuku a ve stínu nových modelů Q7 a A4 Cabriolet se na frankfurtské autoshow představily modely A6 a A8 v speciální úpravě Security.

Bez předchozího mediální humbuku a ve stínu nových modelů Q7 a A4 Cabriolet, tedy jak se na obrněné limuzíny sluší a patří, se na frankfurtské autoshow představily modely A6 a A8 v speciální úpravě Security. Limuzína vyšší střední třídy A6 zůstává mírou zabezpečení na nižší úrovní, A8 úpravami připomíná obrněný vůz. Karoserie a skla Audi A6 odolají kulkám z klasické ruční zbraně.

Bezpečnostní systém zahrnuje například intercom umožňující komunikaci posádky vozu s okolím bez nutnosti otevření dveří či stažení okénka, run-flat pneumatiky nebo ochranu proti útoku slzným plynem. Nedobytnou A6 pohání zážehový osmiválec s objemem 4.2 litru a výkonem 246 kW, maximální rychlost vozu byla elektronicky omezena na 250 km/h. Točivý moment proudí na všechna čtyři kola.

Výbava modelu A6 Security obsahuje např. automatickou klimatizaci, multimediální rozhraní MMI s monochromatickým displejem, audiosystém s CD přehrávačem, elektromechanickou parkovací brzdu a dešťový senzor. Na zabezpečení vlajkové lodi A8 si dali inženýři Audi záležet ještě víc. Karoserie včetně skel odolá výstřelům ze zbraní do ráže 7,62 mm, podvozek dokáže ustát i výbuchy ručních granátů pod vozem.

Audi vybavilo A8 Security unikátním pyrotechnickým systémem, jenž uvolní zablokované zámky, a tak dovolí posádce rychle opustit vůz. V motorovém prostoru bdí automatický hasící systém, součástí speciální bezpečnostního balíčku jsou také run-flat pneumatiky. V interiéru čeká posádku obvyklý luxus, kompletní pracovní i zábavní výbava včetně telefonu, faxu nebo DVD přehrávače.

Pod kapotou A8 pracuje dvanáctiválec 6.0 litru s výkonem 331 kW a točivým momentem 580 Nm, který putuje skrze šestistupňový Tiptronic na všechna čtyři kola. Jelikož řízení A8 Security není hračka, nabízí Audi speciální kurzy pro řidiče této pojízdné pevnosti.

Libor Zezulka
Diskuze (18)