Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi, BMW a Mercedes mají zájem o mapovou divizi Nokie

David Bureš
Diskuze (4)
Německé luxusní trio mezi sebou mnoho let těžce bojuje. Nyní by se ale mohlo nečekaně spojit.

Nokia už čtyři roky není největším výrobcem mobilních telefonů, finská společnost nyní živoří a pokračuje ve své restrukturalizaci, která má vyřešit její problémy. Součástí změn v Nokii bude zřejmě i prodej mapové divize Here, která by mohla mít neočekávané kupce.

O divizi starající se o mapové podklady pro různé operační systémy totiž projevily zájem německé automobilky Audi, BMW a Mercedes-Benz, a to nikoliv každá zvlášť, ale jakožto společný subjekt. A dohoda mezi Nokií a německými výrobci luxusních aut je už údajně blízko, tvrdí to alespoň agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje seznámené se situací.

Wall Street Journal pak dokonce píše, že Audi, BMW a Mercedes-Benz jsou jediné firmy, které se v tuto chvíli intenzivně účastní jednání o koupi divize Here. V minulých měsících o Here projevily též zájem služba osobní přepravy Uber a čínský internetový gigant Baidu.

Divizi Here Nokia koupila v roce 2008 (tehdy jako společnost Navteq) za zhruba osm miliard dolarů (cca 200 miliard korun). Nyní by se mohla prodat za polovinu této částky, němečtí automobiloví výrobci ale jednají o nižší ceně.

Zájem Audi, BMW a Mercedesu o Here je logický, automobilky patří mezi největší zákazníky firmy. Zhruba 80 % aut vybavených navigačním systémem totiž používá právě mapové podklady divize Here. Jedním z mála konkurentů na tomto poli je Google, který je naopak výrazně úspěšnější u uživatelů chytrých telefonů.

Jelikož v následujících letech mají prodeje aut vybavených navigačním systémem dále růst, je Here zajímavým subjektem k nákupu. I z toho důvodu Nokia před časem prohlásila, že divize Here bude prodána pouze v případě, že za ní kupec nabídne adekvátní částku. Tato situace zřejmě nastala, protože výsledek jednání mezi Nokií a německými výrobci luxusních vozů má být oznámen již v příštím týdnu.

Nokia byla do roku 2011 největším výrobcem mobilních telefonů na světě, nezachytila však nástup chytrých telefonů, čímž se dostala do problémů. Divizi mobilních telefonů pak Nokia v roce 2014 prodala Microsoftu. Od té doby se finská společnost primárně zaměřuje na telekomunikační služby.

David Bureš
Diskuze (4)
Avatar - twistedTSD
22. 7. 2015 23:30
Re: Nokii zničil Mrkvosoft
Ano, Nokia si to podělala sama. Ale už se asi nikdy nedovíme, zda by svůj osud před násilným přestupem na WP ještě nezvrátila. Přecejen šlo o velmi silnou značku, její tehdejší OS možná ještě nebyly tak marné a přinejhorším existovala varianta Android. Takhle její prodeje s nedomyšleným WP padly na úroveň statistické odchylky a to už skutečně nebylo co řešit, celá mobilní divize byla dobrá tak akorát k tomu, aby měl MS vůbec kam dávat WP.
Avatar - speedfred
22. 7. 2015 15:55
Re: Nokii zničil Mrkvosoft
Ada - súhlasím s tebou.
22. 7. 2015 15:40
Re: Nokii zničil Mrkvosoft
Nokie respektive její divize s mobilními telefony se zničila sama. Nepochopila kam se otáčí svět mobilních telefónů a zejména smartphonu.
Avatar - Ada je zase tady
22. 7. 2015 14:56
Nokii zničil Mrkvosoft
Na co Američané sáhnou, tam deset let tráva neroste :no: