Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi R18 e-tron: Pro sezonu 2013 s menším výkonem

Michal Fokt
Diskuze (0)
Hybridní Audi R18 je připraveno na letošní Le Mans sezónu vytrvalostních závodů. Změna pravidel by měla vyrovat síly - prakticky neporazitelný vůz bude nyní o něco málo slabší.

Světový šampionát WEC (World Endurance Series), v jehož rámci se jede i slavný závod 24 hodin Le Mans, začne už příští týden v britském Silverstone a Audi představuje svůj vylepšený hybridní speciál R18 e-tron quattro ve specifikaci pro kategorii LMP1.

Auto dostalo řadu aerodynamických i konstrukčních zlepšení, byly provedeny i modifikace hybridního systému a řidič bude mít k dispozici asistenční systém, tvořený dvěma kamerami, které zlepší přehled o dění před autem.

Tato zlepšení by měly snížit habndicap, jenž přináší letošní nutnost použití menšího restriktoru, díky němuž klesl výkon dieselového motoru V6 3.7 TDI na 490 k (360 kW), což je o 20 k méně, než vloni. Posádku prvního vozu budou tvořit úřadující šampioni WEC Marcel Fässler/André Lotterer/Benoît Tréluyer, druhý budou řídit Loïc Duval/Tom Kristensen/Allan McNish.

Nedá se ale předpokládat, že by se to výkonnosti auta nějak zvlášť dotklo. Audi R18 už má za sebou první závod ALMS na Sebringu a ačkoli tam chyběl jeho prakticky jediný vážný konkurent od Toyoty, opět z toho bylo přesvědčivé dvojvítězství.

Michal Fokt
Diskuze (0)