Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hybridní Toyota TS030 zvítězila v brazilském Sao Paulu

David Bureš
Diskuze (5)
Hybridní systém pro motoristické sporty japonská automobilka vyvíjí od roku 2006.

Toyota oslavila své první vítězství v závodě světového šampionátu FIA od roku 1999, když její závodní vůz TS030 Hybrid zvítězil ve vytrvalostním závodě na okruhu Interlagos v brazilském Sao Paulu. V kokpitu vítězného vozu se střídali Alex Wurz a Nicolas Lapierre.

Naposledy se Toyota z výhry v závodě světového šampionátu FIA radovala před třinácti lety, když

Didier Auriol se spolujezdcem Denisem Giraudetem ovládli za volantem Corolly WRC tehdejší ročník Čínské rallye.

V Interlagos se Toyotě dařilo celý víkend, do závodu její speciál se startovním číslem sedm startoval z prvního místa z páteční kvalifikace. Do cíle pak vítězná posádka dojela s více jak minutovým náskokem na druhý vůz v pořadí, kterým bylo Audi R18 e-tron quattro pilotované Marcelem Fässlerem, André Lottererem a Benoitem Tréluyer.

Lapierre po závodě ocenil ovladatelnost vozu a to, že hybridní systém fungoval spolehlivě. Wurz zase uvedl, že k vítězství pomohlo také nízké opotřebení pneumatik Michelin.

Toyota se se speciálem TS030 Hybrid účastnila i letošního ročníku čtyřiadvacetihodinového závodu v Le Mans. Ani jedna ze dvou Toyot do cíle nedorazila, vůz se startovním číslem osm (v tu chvíli pilotovaný Anthony Davidsonem) však na sebe upozornil srážkou s Ferrari 458 Italia týmu AF Corse.

Příští šestihodinový vytrvalostní závod se v rámci seriálu FIA WEC koná 29. září v Bahrajnu. Do tohoto závodu Toyota opět nasadí speciál TS030 Hybrid s posádkou Wurz, Lapierre.

David Bureš
Diskuze (5)
18. 9. 2012 22:01
Re: Gratulace Toyotě
Ano ano, sportovní auto jede buď na plný knedlík nebo na plné brzdy. Pro hybrid idální prostředí. Víc než pro naftu, která se, dle mého, líp vypořádáva s ustáleným neměnným zatížením, i když Audi nám předvádí přesný opak :-)
18. 9. 2012 21:09
Gratulace Toyotě
Konočně začíná vítězit pokrok..

Hybrid je při sportovní jízdě obroský přínos pro spotřebu!
18. 9. 2012 19:42
Re: Toyota
Určitě to bude zajímavé. Vím, že Audi předpokládalo těsný souboj ve zbytku sezóny po analýze dat z Le Mans.
18. 9. 2012 10:42
Re: Toyota
Jsem zvědav na další souboj s Audi v Le Mans. Já budu fandit Toyotě :-)
Avatar - Choochoo
18. 9. 2012 08:11
Toyota
Se dalo ocekavat, ze to brzy prijde :yes: