Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi rozšíří nabídku funkcí „na vyžádání“, které jde koupit skrz aplikaci

Marek Bednář
Diskuze (2)

Nová elektronická architektura Audi umožní majitelům si později, po dodání vozu, dokupovat některé další funkce. Je to tenký led, Audi však věří, že se to v budoucnu stane normálem.

V elektronikou napěchovaných moderních autech je možné doinstalovat některé nové funkce do již vyrobeného vozu, i když s nimi nebyl původně nespecifikován. Jde většinou o nové využití např. kamer, radarů a čidel na palubě vozu, třeba pro adaptivní tempomat nebo aktivní vedení v jízdním pruhu.

Audi nabízí funkce „na vyžádání“ zatím v Q8 e-tron, ovšem chystá se je od příštího roku rozšířit i na další modelové řady. Věci, které by takto mohly být dostupné v podstatě k zakoupení skrz infotainment, v současnosti zahrnují funkci Matrix pro dálkové světlomety, světelné animace při zamykání a odemykání auta nebo poloautonomní parkování.

Video se připravuje ...

„S příští generací elektronické architektury přineseme širší nabídku funkcí na vyžádání. Rok po roce uvidíte, jak budeme do aut nabízet více funkcí,“ nastínil technický ředitel Audi Oliver Hoffmann. Řidiči pro aktivaci takovéto služby nemusí jezdit do servisu, mohou ji pořídit skrz aplikaci ve smartphonu.

BMW v minulosti přestalo tímto způsobem nabízet funkce auta, které vyžadují vlastní hardware, jako je např. vyhřívání sedaček. Podle Hoffmanna se však tento způsob využívání funkcí auta stane „v budoucnu docela normálním“.

Je ale rozdíl mezi tím, když musí člověk platit za využívání funkce, která v autě už má namontované své vlastní součástky, jako je např. ono vyhřívání sedaček, a zpřístupnění funkce, která „jen“ zkombinuje techniku využívanou jinými systémy. To se týká např. adaptivního tempomatu – auta již jsou vybavena radary a kamerami pro asistenci při parkování či autonomní nouzové brzdění, které bývá ve standardní nabídce, a adaptivní tempomat je „jen“ nová funkce, pramenící z kombinace této techniky.

Doporučujeme

Marek Bednář
Diskuze (2)

Doporučujeme

9. 11. 2023 13:48
Re: Normálne
Kdepak, tenhle německej moloch se nikdy neponaučí, ve svých hlavách jsou ještě v dobách kdy jim všichni zobali z ruky. Ale já jsem moc rád protože mě VAG chybět nebude.
8. 11. 2023 22:12
Normálne
Treba ešte viac znechutiť zákazníkov.
VW Group miesto toho, aby zastavilo plytvanie - extrémna ponuka modelov, ide ťahať od zákazníkov ďalšie peniaze.
A to v situácii, keď sa rozhoduje o budúcnosti európskych značiek.