Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi TT 3.2 quattro – TT jede do boje

Miroslav Kudělka
Diskuze (67)
Sportovní model Audi TT se konečně dočkal šestiválcového motoru a může se hrdě pustit do boje s přicházející mnohem mladší, především japonskou (Nissan Z350), konkurencí.

Sportovní model Audi TT se konečně dočkal šestiválcového motoru a může se hrdě pustit do boje s přicházející mnohem mladší, především japonskou (Nissan Z350), konkurencí. Navíc je vybaven vynikajícím převodovým ústrojím, které mu zajišťuje technologickou exkluzivitu.

Audi TT 3.2 quattro je, jak název napovídá, osazeno osvědčeným vidlicovým šestiválcem 3.2 litru s válci svírajícími ostrý úhel 15°. Tento motor je již znám z Golfu R32, ale pro TT prošel dalšími úpravami a díky variabilnímu časování sacích i výfukových ventilů, proměnné délce sacího a výfukového potrubí a kompresnímu poměru 11,3:1, nabízí 184 kW (250 k) a vynikající točivý moment 320 Nm v rozpětí 2800 až 3200 ot/min. Optimálnímu využití této porce síly napomáhá nejnovější výsledek práce vývojářů převodových ústrojí, kteří mají u Audi ten nejlepší zvuk. K „tradičnímu“ pohonu všech kol Quattro, byla vyvinuta šestistupňová převodovka, která spojuje výhody jak přímo řazené, tak samočinné převodovky. Nese jméno DSG (Direct Shift Gearbox) a tajemství její výjimečnosti spočívá v tom, že je vybavena dvěmi vícekotoučovými spojkami, které umožňují zařazení dvou převodových stupňů současně a jejich naprosto plynulou změnu (viz kresby ve fotogalerii). Tento princip není u Audi žádnou novinkou, protože jej s úspěchem vyzkoušel Walter Röhrl na svém speciálu Audi Sport quattro S1 již v roce 1985. Až dnes však byla její konstrukce dotažena do požadované spolehlivosti pro použití v běžném provozu.

S těmito technickými změnami však u Audi při inovaci modelu TT neskončili, a zásahu se dočkal také brzdový systém a vnější vzhled vozu. O zpomalení tohoto rychlíku se zrychlením 0-100 km/h za 6,4 sekundy a maximální rychlostí 250 km/h, se starají brzdy z modelu RS4. Ty mají průměr 334 mm vpředu a 265 mm vzadu a všechny kotouče jsou duté. Spolupracuje s nimi standardně EPS a brzdový asistent. Že se jedná o špičkový model řady lze poznat již podle vnějšího vzhledu, kde byl upraven spoiler na zádi a vstup chladícího vzduchu v předním spoileru byl zvětšen, kvůli vyšším požadavkům většího motoru. Změny aerodynamických prvků sice vedly ke snížení vztlaku na zadní nápravě, ale neprojevily se negativně na celkovém koeficientu odporu vzduchu cx=0,32, který zůstává stejný. Tato skutečnost se podílí také na velice solidní průměrné spotřebě, která činí 9,8 l/100 km.

Tento jistě zajímavý automobil, který dále rozvíjí výborné vlastnosti převodových ústrojí Ingolstadtského výrobce, přijde do prodeje v polovině roku 2003.

Miroslav Kudělka
Diskuze (67)