Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Auto.cz za volantem při povodních: Řidičská realita

Ladislav Čermák
Diskuze (20)
Povodně nejsou jen mediální bublina. Jak se jezdí nočními Čechami pod vodou? Mapovali jsme za vás.

Mediální obraz se s realitou potkává jen občas. Televizní zprávy a deníky zprostředkují hlavně "hluboce lidské příběhy", praxe se ale mění každou hodinu a kromě internetu lze spoléhat jen na rozum a vlastní zkušenost

Konkrétně? Obvykle se dozvíte, že některé řeky už se vylily z břehů, na většině velkých toků platí druhý stupeň povodňové aktivity, místy i třetí. Přerušeny jsou některé hlavní silniční tahy, v pohotovosti je 3000 hasičů, 6 helikoptér a velké množství techniky. Na řece Mrlině byla zaznamenána stoletá voda a v obci Vestec probíhá evakuace obyvatel. Ústí nad Labem, Děčín a praha se intenzivně chystají na další povodeň.

Jaká je realita? Uzavřené silnice na Nymbursku a Chrudimsku obvykle hlídá jen zátaras, takže pokud je k cestě do oblasti vážný důvod, policie nešikanuje.

Liší se i důvody uzavírek - obvykle platí, že pokud je silnice označena jen značkou Zázkaz vjezdu, jde často spíše o prevenci směřující k omezení provozu - například silnice do Vestce na řece Mrlině na Nymbursku byla dnes v noci plně průjezdná a používala se pro evakuaci.

Naopak dodatkové tabulky "Zaplavená vozovka" a někde i přímo policejní hlídky nelžou. Na těchto silnicích voda skutečně je a nelze ji projet. Pohled na poloutopená auta těch, kteří si nedali říci, byl dnes v noci poměrně častý. Projet například silnicí č. 17. mezi Chrudimí a Čáslaví opravdu nejde a veškerá doprava včetně kamionů tak hledá složitě cesty po nevyznačených objíždkách třetích tříd.

Hladiny stoupají často skutečně před očima. V Poděbradech, kde k vylití levého břehu Labe chyběly už jen centimetry, jsme byli svědky hromadného odvozu aut deseticentimetrovou vrstvou vody, i když ještě před půl hodinou stály vozy na suchu.

Praha je bohužel mediální ikonou a natěšené televizní přenosové vozy u Novotného lávky dotvářejí s desítkami hasičů a záchranářů kolorit přípravy na událost týdne. Nezlehčujeme situaci a už vůbec nezávidíme obyvatelům čtvrtí Lahovičky či Troja, pohled běžného obyvatele či řidiče radíme odtrhnout od televizní obrazovky a zabývat se realitou. Bizarní kombinace desítek trendy návštěvníků klubu Karlovy lázně spolu s hloučky reflexně oděných posádek aut s modrými majáky je sice extrémní, ale bráno realisticky, i na Novotného lávce je hladina tři metry pod hranou nábřeží. Zatím.

Dnes hladiny většiny řek dále stoupají, kulminace se očekává ve čtvrtek. V mnoha oblastech republiky neustále hustě prší, což dále komplikuje situaci.

Aktuální stav silničních uzavírek najdete na webu ÚAMK a ŘSD.

Asi nejkomplexnější přehled o průtocích, přehradách a stupních povodňové aktivity poskytuje skvělý, ale často přetížený web podniků Povodí, dobré informace o průběhu povodně najdete na webu Českého rozhlasu, a užitečný je i Portál krizového řízení České republiky s mnoha odkazy na nejnovější zprávy a užitečnými radami jak si počínat při povodni.

Přejeme bezpečné kilometry.

Ladislav Čermák
Diskuze (20)