Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Automobilka Maserati má nového šéfa

Ondřej Láník
Diskuze (8)
Jako blesk z čistého nebe přišla v pátek zpráva o výměně na postu šéfa automobilky Maserati. Bývalý manažer BMW a šéf Alfy Romeo Karl-Heinz Kalbfell byl vystřídán Italem Robertem Ronchim, který přichází z vysoké manažerské pozice automobilky Fiat.

Ronchi zodpovídal u Fiatu za rozvoj prodejní sítě a flotilový prodej.

Kalbfell, který měl ještě v polovině září projevy o budoucnosti automobilky Maserati, náhle opouští automobilku, podle mluvčího Maserati údajně na vlastní přání. Skutečnost, že výměna nebyla plánována potvrzuje také probíhající vytváření kalendáře rozhovorů během pařížského autosalonu, který začíná na konci tohoto týdne.

Kariéra Kalbfella byla v posledních letech plná dramatických změn. Po čtyřměsíčním působení v čele automobilky Rolls-Royce se stal v roce 2005 šéfem Alfy Romeo a krátce na to pak ještě vystřídal Martina Leache ve funkci šéfa Maserati.

Automobilka s trojzubcem ve znaku je ztrátová od té doby, co ji skupina Fiat Auto v roce 1990 zakoupila. V první polovině roku klesl obrat asi o 9 % ve srovnání s předchozím obdobím, o polovinu však klesla také ztráta (-26 milionů euro), zatímco počet prodaných vozů vzrostl na 3024 vozů. Letošní prodej by měl dosáhnout přibližně loňských počtů (5571 vozů), ale v roce 2007 se očekává růst až k 7000 prodaných vozů a první zisky po dlouhé době by měl podnik přinést v roce 2008, kdy se má produkce podle plánu vyšplhat na 8500 aut.

Nositeli růstu mají být nové verze stávajících modelů (automatická převodovka pro Quattroporte) a nová řada kupé, jejíž premiéra je připravená pro ženevský autosalon v roce 2007.

Ondřej Láník
Diskuze (8)
25. 9. 2006 20:16
OT: Ferrari
Michel van den Brink pripravuje na platforme 599GTB kusovu vyrobu "jeho vlastneho" Ferarri: [odkaz] resp. [odkaz] :yes: :yes: