Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Automobilka PSA prodlouží omezení výroby na Slovensku

redakce AUTO.CZ
Diskuze (18)
Automobilka PSA Peugeot Citroën prodlouží omezení výroby ve svém závodě na Slovensku.

Omezení výroby, které v reakci na slabou poptávku po nových vozech v Evropě zavedla společnost PSA koncem ledna, bude pokračovat. Kromě pěti nevýrobních dnů během ledna a února továrna v Trnavě na západě Slovenska přeruší produkci vozů také v březnu, a to dohromady na čtyři dny.

Trnavský závod PSA zaměstnává zhruba 3000 pracovníků a vyrábí automobily Peugeot 207 a Citroën C3 Picasso. Během odstávek produkce dostávají zaměstnanci 65 procent platu. Automobilka koncem ledna uvedla, že letos plánuje na Slovensku zvýšit produkci z téměř 215.000 vozů v loňském roce. Výrobní kapacita závodu představuje 300.000 automobilů ročně.

Automobilový průmysl, který na Slovensku zastupují montážní závody tří automobilek a jejich dodavatelé, byl loni hlavním tahounem exportně orientované ekonomiky. Podle předběžných údajů slovenského svazu automobilového průmyslu výroba aut v zemi loni stoupla o dvě pětiny na rekordních více než 900.000 automobilů. Letos by se podobný nárůst neměl opakovat, což podle ministerstva financí přispěje ke zpomalení tempa růstu slovenského hospodářství na 1,2 procenta z očekávaných 2,3 procenta za loňský rok.

Francouzská automobilka je po německém Volkswagenu druhým největším výrobcem aut v Evropě. Loni zaznamenala pokles prodeje o šestinu na 2,97 milionu vozů. PSA působí také v České republice, kde má společný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (18)
Avatar - twistedTSD
11. 2. 2013 20:46
Re: Škodárna pošlape
Kde jsi na to přišel? Škoda je na tom s prodeji více než dobře, nevypadá to na to, že by měl přijít výraznější pokles. A ještě nikdy si nikdo (čínské výrobce nepočítám) nedovolil vyrábět auto pro evropský trh v Číně.

Obavy bych měl možná v případě TPCA, ale snad už brzy přijde nová generace.
Avatar - twistedTSD
11. 2. 2013 20:41
Re: Škodárna pošlape
A nebyla náhodou OII taky Golf (jen o 2 generace starší) s kufrem v jiném balení"? A není náhodou přesto nejúspěšnějším modelem značky, jehož prodeje i ke konci výroby stoupaly a obsazoval první příčky prodejů v x zemích?

Design je subjektivní, nesnaž se tu vnucovat, jak to vypadá strašně divně.

A snad bys mohl vědět, že Octavia zdaleka není úspěšná pouze v ČR/SK. Myslím, že ani umístění tuším kolem 30. příčky v žebříčku nejprodávanějších aut světa není na automobilku, která před 20 lety vstala z popela, špatné, nemyslíš?

Pokus se být aspoň trochu objektivní a nepřekrucuj fakta.
Avatar - Eddy82
11. 2. 2013 18:30
Re: Škodárna pošlape
No Octavia nie je len Golf s kufrom, ale má aj o 5 cm dlhší rázvor náprav. A čo sa týka použitej techniky tak tá je s Golfom zhodná. Rozdiely môžu byť v kvalite spracovania, odhlučnení a naladení podvozku.
A aby som nezabudol pre Golf viacprvok vzadu od 90kW a pre Oktáviu nad 110kW
Avatar - Aladeen
11. 2. 2013 16:06
Re: Škodárna pošlape
Je to Golf , ale aj Leon s kufrom .. (Platforma MQB) , ale ako celok je Octavia oveľa jednoduchšia ;-)
11. 2. 2013 16:02
Re: Škodárna pošlape
Oktávka je Golf s kufrem, tak to je pochvala děkujem. Jo kdybys řekl Ceed s kufrem, to by byla pěkná nadávka.